Αγγελική Παππά - Όλα τα άρθρα μου στο ΨυχολοΖῆν

 • Η Παρουσία του Συντρόφου στον Τοκετό

  Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

  Η εγκυμοσύνη αποτελεί το εφαλτήριο για τη δημιουργία της οικογένειας ενός ζευγαριού. Κατά τη διάρκεια της κύησης, οι μέλλουσες μαμάδες φαίνεται να συνδέονται πιο άμεσα με το έμβρυο και η μετάβαση στο νέο τους ρόλο γίνεται πιο ομαλά. Καθώς η κύηση εξελίσσεται, νιώθουν τις εμβρυικές κινήσεις, βλέπουν τις αλλαγές στο σώμα τους, υπόκεινται σε μία σειρά από εργαστηριακές εξετάσεις και ακολουθούν πιστά τις συμβουλές του μαιευτήρα- γυναικολόγου και της μαίας τους, με στόχο την άριστη κατάληξη του  τοκετού τους. Τις περισσότερες φορές, στις επισκέψεις που γίνονται στον θεράποντα γιατρό για τον καθιερωμένο έλεγχο της κύησης, οι έγκυες συνοδεύονται από τους συντρόφους τους ή από κάποιο πρόσωπο του φιλικού ή οικογενειακού περιβάλλοντος.

 • Ο Ύπνος του Νεογέννητου και Πώς θα Βοηθήσουμε το Μωρό μας στην Αλλαγή του Βιολογικού του Ρυθμού

  Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

  Όταν γεννιέται το μωρό αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ήδη ένας εγκατεστημένος ρυθμός ύπνου- ξύπνου. Ξυπνάει κάθε τρεις με τέσσερες ώρες περίπου για να σιτιστεί, να του αλλάξουν την πάνα και να του μιλήσουν. Αυτή η εναλλαγή στοργής είναι πολύ σημαντική όταν το παιδί είναι ξύπνιο. Το νεογέννητο συνεχίζει ένα σχήμα ύπνου παρόμοιο με του εμβρύου. Κατά τον ενεργό ύπνο κινεί τα μάτια, τρέμει το πηγούνι του, αναπνέει  ακανόνιστα, ίσως αναστενάζει και πραγματοποιεί μικρές και απότομες κινήσεις των άκρων. Δεν πρέπει να διακόψουμε το ύπνο αυτού του τύπου, ακόμα κι αν μοιάζει το παιδί ανήσυχο, διότι είναι απόλυτα φυσιολογικός. Αν οι γονείς δεν το γνωρίζουν αυτό, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να χαϊδεύουν το μωρό ή να το παίρνουν αγκαλιά. 

 • Άλμα Ανάπτυξης: Τί είναι. Τρόποι διαχείρισης από τους γονείς.

  Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

  Ως άλματα ανάπτυξης, ορίζονται οι ταχείες φάσεις ανάπτυξης των βρεφών. Κάνουν την εμφάνιση τους μεταξύ 3ης και 6ης εβδομάδας ζωής και διαρκούν μέχρι και τα δύο πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών. Ανάλογα με την εβδομάδα εμφάνισης του άλματος, στο βρέφος παρατηρούνται αλλαγές που αφορούν είτε τη σίτιση, είτε την κοινωνική και ψυχολογική συμπεριφορά του. Τα θηλάζοντα βρέφη, όταν περνούν άλμα ανάπτυξης, έχουν την ανάγκη να θηλάζουν πολύ περισσότερο, θυμίζοντας την φάση εδραίωσης του θηλασμού (ακανόνιστοι και συχνοί θηλασμοί) . Έτσι, γεννάται λανθασμένα η πεποίθηση στις μητέρες, ότι το γάλα τους δεν επαρκεί και ότι η παραγωγή τους έχει μειωθεί αισθητά.

 • Οδηγίες προς Ναυτιλομένους... Μπαμπάδες

  Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

  Ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειας, αδιαμφισβήτητα είναι η πιο σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι η στιγμή, που προστίθενται οι ρόλοι της μητέρας και του πατέρα. Κυριαρχούν πληθώρα συναισθημάτων, όπως συγκίνηση και ευτυχία, αλλά και φόβος και αγωνία για το «άγνωστο», το οποίο πρόκειται να αντιμετωπίσουν. Οι περισσότερες μητέρες, θεωρούν λανθασμένα ότι έχουν όλη την ευθύνη πάνω τους. Εφόσον θηλάζει αποκλειστικά η μητέρα, σίγουρα η σίτιση του βρέφους συνδέεται μοναδικά με εκείνη. Ωστόσο, η συμβολή του πατέρα τις πρώτες μέρες στο σπίτι, κρίνεται απαραίτητη, αφού η ενασχόληση με το βρέφος ενισχύει τον πατρικό δέσιμο με το νέο μέλος. Στη φροντίδα του παιδιού ο ρόλος του πατέρα είναι καθοριστικός.

 • Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που αφορούν στο Μητρικό Θηλασμό. Μέρος Β'

  Κατηγορία: Οι ειδικοί απαντούνΔημοσιεύθηκε στις

  Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, παραθέτουμε μια ακόμα σειρά από ερωτήσεις που δεχόμαστε κατά την επίσκεψή μας από την επίτοκο ή λεχωίδα και αξίζει να απαντηθούν καθώς ο μητρικός θηλασμός είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και θέληση από την πλευρά της μητέρας και την αμέριστη στήριξη από τους επαγγελματίες υγείας. Η μητέρα μπορεί να ανησυχεί αν η παραγωγή του γάλακτος θα επαρκεί για το μωρό της, μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη στο να αφουγκραστεί και να αναγνωρίσει τα σημάδια του βρέφους σχετικά με την κάλυψη των σημαντικών του αναγκών, χρειάζεται ενημέρωση σε σχέση με το στήθος της και τις αναμενόμενες μεταβολές που θα έχει την περίοδο του θηλασμού.  

 • Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που αφορούν στο Μητρικό Θηλασμό. Μέρος Α΄

  Κατηγορία: Οι ειδικοί απαντούνΔημοσιεύθηκε στις

  Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και ακόμα περισσότερο κατά την περίοδο της λοχείας, οι απορίες γύρω από τον θηλασμό πληθαίνουν. Και αυτό κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό ειδικά σε επίτοκες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί ή μητέρες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν το πρώτο τους παιδί. Ο μητρικός θηλασμός είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και θέληση από την πλευρά της μητέρας, καθώς και την αμέριστη στήριξη από τους επαγγελματίες υγείας. Οι ερωτήσεις που απασχολούν την επίτοκο και τη λεχωίδα είναι πολλές. ''Θα έχω γάλα; Η μητέρα μου δεν είχε... Οι θηλές μου... Πώς πρέπει να είναι το στήθος μου ώστε να μπορώ να θηλάσω; Μπορώ να θηλάσω ακόμη και εάν είμαι καπνίστρια;"