Αισθητηριακή Αμυντικότητα: Πώς επηρεάζει την Παιδική Ανάπτυξη;

Κατηγορία: ΕργοθεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση... Η βάση για την ανάπτυξη

Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση αποτελεί ίσως την πιο σπουδαία εγκεφαλική λειτουργία, αν αναλογιστούμε πως εξασφαλίζει την ομαλή επεξεργασία πλήθους ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο καθώς και τη φυσιολογική ανταπόκριση του ανθρώπινου σώματος σε αυτά. Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση δίνει στο άτομο την ικανότητα να προσαρμόζεται με ευκολία και να αλληλεπιδρά λειτουργικά με το περιβάλλον του.

Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας...Ένας άλλος κόσμος!

Τί συμβαίνει όμως όταν η λειτουργία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης επηρεάζεται και δεν εξελίσσεται ομαλά; Σε μια τέτοια περίπτωση μιλάμε για Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας. Πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρερμηνεύει τα ερεθίσματα που δέχεται, με αποτέλεσμα το σώμα να αντιδρά δυσανάλογα σε αυτά (με τη μορφή υποευαισθησίας ή υπερευαισθησίας). Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα ατόμων που δείχνουν χαμηλή ανοχή στο θόρυβο (υπερευαισθησία) ή ανάγκη για διαρκή κίνηση (υποευαισθησία).

Τί είναι η Αισθητηριακή Αμυντικότητα;

Πρόκειται για μια μορφή Διαταραχής Αισθητηριακής Επεξεργασίας με αμυντικό χαρακτήρα. Το άτομο αντιδρά σε φαινομενικά ακίνδυνα αισθητηριακά ερεθίσματα, αντιμετωπίζοντάς τα σαν να είναι εξαιρετικά ενοχλητικά ή ακόμα και επικίνδυνα. Έτσι δείχνει την τάση έντονης αποφυγής στην προσπάθειά του να προστατεύσει τον εαυτό του. Κάτω από την ''ομπρέλα'' της Αισθητηριακής Αμυντικότητας βρίσκονται (με βάση τις αισθήσεις του ανθρώπινου σώματος) οι παρακάτω τύποι:

  • Απτική Αμυντικότητα, η αποφυγή απτικών ερεθισμάτων στο δέρμα.
  • Στοματική Αμυντικότητα, η αποφυγή απτικών ερεθισμάτων στο στόμα (κυρίως σε ότι αφορά τις υφές ή θερμοκρασία των τροφών).
  • Ακουστική Αμυντικότητα, η αποφυγή ακόμα και καθημερινών περιβαλλοντικών ήχων. 
  • Οπτική Αμυντικότητα, η αποφυγή έντονων οπτικών ερεθισμάτων.
  • Οσφρητική Αποστροφή, η αποφυγή ακόμα και ακίνδυνων περιβαλλοντικών οσμών.
  • Ιδιοδεκτική Αμυντικότητα, η αποφυγή ερεθισμάτων που προκαλούν πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις.
  • Ανασφάλεια στη Βαρύτητα, η αποφυγή αλλαγής της θέσης του κεφαλιού στο χώρο σε σχέση με τη βαρύτητα. 

Αισθητηριακή Αμυντικότητα και Παιδική Ανάπτυξη

Ένα παιδί με Αισθητηριακή Αμυντικότητα, όπως είναι φυσικό, έχει μια εντελώς διαφορετική αντίληψη του γύρω του κόσμου. ''Διαβάζει'' τα περιβαλλοντικά ερεθίσματα που δέχεται με τρόπο που δεν του επιτρέπει να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει, αφού βιώνει ένα διαρκές άγχος... Το άγχος της επιβίωσης! Τα παιδιά με Αισθητηριακή Αμυντικότητα έχουν την ανάγκη να νιώσουν ασφαλή, για να μπορέσουν σταδιακά να ελέγξουν τον εαυτό τους, να κατακτήσουν τη μάθηση και να ζήσουν μια ποιοτική ζωή!

Αγκαλιάζουμε την Αισθητηριακή Αμυντικότητα, γνωρίζουμε έναν καινούριο κόσμο!