Αισθητηριακή Ολοκλήρωση: Πώς συμβάλλει στην ομαλή αναπτυξιακή πορεία του παιδιού;

Κατηγορία: ΕργοθεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

Τί είναι Αισθητηριακή Ολοκλήρωση;

Με τη γέννηση, το παιδί έρχεται σε έναν κόσμο γεμάτο ερεθίσματα που του προσφέρουν πρωτόγνωρες εμπειρίες. Καθώς αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του το παιδί εξερευνά, βιώνει, μαθαίνει και εξελίσσεται. Έτσι κατακτά σταδιακά ολοένα και περισσότερα ''σκαλοπάτια'' της αναπτυξιακής του πορείας.
Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση είναι μια από τις βασικότερες σωματικές λειτουργίες, αφού ευθύνεται για την πρόσληψη, την επεξεργασία και την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε διάφορες αισθητηριακές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται είτε από το περιβάλλον ή από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα, προσλαμβάνονται μέσω των αισθήσεων και φθάνουν στον εγκέφαλο, μέσω του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, όπου πραγματοποιείται η επεξεργασία και η οργάνωσή τους. Η ομαλή ανταπόκριση στα ερεθίσματα αυτά είναι και η βάση της φυσιολογικής ανάπτυξης του παιδιού σε όλα τα επίπεδα.

Οι 8 Αισθήσεις

Μια πρώτη απάντηση στην ερώτηση ''Πόσες είναι οι αισθήσεις μας;'', σίγουρα θα ήταν πέντε! Όλοι μας γνωρίζουμε ότι λαμβάνουμε εξωτερικά ερεθίσματα μέσω της αφής, της όρασης, της ακοής, της γεύσης και της όσφρησης. Υπάρχουν όμως τρεις επιπλέον οδοί μέσω των οποίων λαμβάνουμε πληροφορίες:

Το Αιθουσαίο Σύστημα (Vestibular System)

Στο εσωτερικό του αυτιού υπάρχουν υποδοχείς που λαμβάνουν μηνύματα σε σχέση με την κίνηση του κεφαλιού μας στο χώρο. Κάθε φορά που το κεφάλι μας κινείται, τα μηνύματα αυτά ταξιδεύουν ως τον εγκέφαλο και εκεί αναλύονται. Έτσι γνωρίζουμε τί κατεύθυνση έχει η κίνησή μας. Το Αιθουσαίο Σύστημα μας δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, που μας βοηθούν στην οργάνωση των κινήσεων του σώματος και τη διατήρηση της ισορροπίας.

H Ιδιοδεκτίκοτητα (Proprioception)

Υποδοχείς υπάρχουν επίσης στους μυς και τις αρθρώσεις του σώματος. Από εκεί, ο εγκέφαλος λαμβάνει τις πληροφορίες που σχετίζονται με τη θέση των μελών μας στο χώρο. Αν για παράδειγμα θελήσουμε να ανέβουμε μια σκάλα, χάρη σε αυτούς τους υποδοχείς γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα πέλματά μας, χωρίς να είναι απαραίτητο να τα κοιτάμε καθώς ανεβαίνουμε! Μέσω της Ιδιοδεκτικότητας μπορούμε να συντονίζουμε τα μέλη του σώματός μας, ώστε να κινούμαστε.

H Ενδοδεκτικότητα (Interoception)

Πρόκειται για μια σχετικά καινούργια έννοια στη θεωρία της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Η Ενδοδεκτικότητα έχει να κάνει με τις πληροφορίες που λαμβάνει ο εγκέφαλος σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών μας οργάνων. Για παράδειγμα το αίσθημα της πείνας ή του κορεσμού, της δίψας, του καρδιακού ρυθμού, ακόμα και το αίσθημα των ''πεταλούδων στο στομάχι''!!!

Αισθητηριακή Ολοκλήρωση και Παιδική Ανάπτυξη

Η ομαλή ανάπτυξη της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον τρόπο που ένα παιδί μεγαλώνει και κατακτά τα αναπτυξιακά του ορόσημα.
Η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση ενισχύει την ικανότητα του παιδιού να ελέγχει και να χρησιμοποιεί σωστά το σώμα του, να κινείται αυτόνομα, να συγκεντρώνεται, να συμμετέχει ενεργά στη μάθηση, να έχει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση...Να απολαμβάνει τη ζωή ως μέλος της κοινωνίας!