HPV: Απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας απασχολούν!

Κατηγορία: Οι ειδικοί απαντούνΔημοσιεύθηκε στις

Τί είναι ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων; 

Απάντηση:

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses, HPV) αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία απλών DNA ιών διπλής έλικας με ένα πρωτεϊνικό καψίδιο (μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι) οι οποίοι δύνανται να προκαλέσουν πλήθος αλλοιώσεων, καλοηθών ή κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου και ιδίως των γυναικών.

Πώς μεταδίδεται;

Απάντηση:

Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται άμεση επαφή του δέρματος ή του βλεννογόνου. Η απλή μεταφορά του ιού δεν είναι συνήθως ικανή να οδηγήσει σε φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί (εκδορές) για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο και να αναπτυχθεί. Η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης. Σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης είναι και άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, επαφή στόματος με τα γεννητικά όργανα) εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει σωστά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κολλήσετε από κατοικίδια, τουαλέτα, σεντόνια, χειρολαβές….. 

Ποιά είναι τα συμπτώματα; 

Απάντηση:

Γενικά η μόλυνση και η παρουσία του ιού είναι ασυμπτωματική. Κνησμός μπορεί να εμφανιστεί στις περιπτώσεις εξωτερικών κονδυλωμάτων ενώ κολπικές εκκρίσεις ή αιμόρροια σε προχωρημένες βλάβες (κακοήθεια).  

Υπάρχει θεραπεία σε περίπτωση μόλυνσης από αυτόν ή τον “φορτωνόμαστε” για πάντα;

Απάντηση:

Ο ιός άπαξ και εγκατασταθεί στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας ή του άνδρα παραμένει εκεί για πάντα και δεν εκριζώνεται. Θεραπεία υπάρχει μόνο για τις αλλοιώσεις που προκαλεί (κονδυλώματα, βλάβες στον τράχηλο της μήτρας).

Τί πρέπει να κάνω σε περίπτωση που διαγνωστώ με HPV;

Απάντηση:

Αυτό εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλοίωσης που έχει προκληθεί. Σίγουρα θα πρέπει να συστήσουμε στην ασθενή τακτική παρακολούθηση, τυποποίηση του ιού και αναλόγως των αποτελεσμάτων του test Παπανικολάου, κολποσκοπική εκτίμηση!

Αν κολλήσω σημαίνει ότι ο σύντροφός μου με απάτησε; 

Απάντηση:

 Όχι απαραίτητα!!Ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών φέρουν τον ιό από παλαιότερες σεξουαλικές επαφές που είχαν και  σας τον μετέδωσαν ενώ πολλές φορές ο ιός μένει για αρκετό καιρό ανενεργός και δεν ανιχνεύεται στην κλασική δοκιμασία κατά Παπανικολάου.

Θα μπορώ να έχω μια υγιή σεξουαλική ζωή εάν μολυνθώ από τον HPV;

Απάντηση:

Φυσικά! Άλλωστε με τη χρήση προφυλακτικού μειώνεται σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος μετάδοσής του. Παρ΄όλ΄αυτά καλό θα είναι να αποφεύγεται η στοματογεννητική επαφή ή η κοινή χρήση ερωτικών βοηθημάτων!

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης επηρεάζεται το έμβρυο; 

Απάντηση:

Κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής το έμβρυο δε διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να μολυνθεί από τον ιό. Υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού και μόνο τοκετού και μόνο αν υπάρχουν ενεργές βλάβες από αυτόν. 

Μπορώ να κάνω φυσιολογικό τοκετό σε περίπτωση που έχω HPV;

Απάντηση:

Βεβαίως! Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού κατά τη διέλευση του εμβρύου από το γεννητικό σωλήνα είναι εξαιρετικά μικρός και η παρουσία του ιού από μόνη της δεν αποτελεί ένδειξη καισαρικής τομής. Καισαρική τομή απαιτείται κυρίως όταν τα κονδυλώματα είναι ευμεγέθη και δυσκολεύουν την έξοδο του εμβρύου και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας.

Μια συνάδελφος στη δουλειά έχει κονδυλώματα. Κινδυνεύω να κολλήσω αν χρησιμοποιούμε την ίδια τουαλέτα;

Απάντηση:

 Όχι,σε καμία περίπτωση……

Σε ποια ηλικία μια γυναίκα μπορεί να κάνει τον εμβόλιο; Είναι όντως αποτελεσματικό; 

Απάντηση:

Το εμβόλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κάθε ηλικία. Καλό θα ήταν να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών ενώ πρέπει να αναφέρουμε ότι τα ταμεία το χορηγούν δωρεάν μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Ο σύντροφος μου μου αποκάλυψε ότι έχει HPV, τί πρέπει να προσέξω; 

Απάντηση:

Καταρχήν είναι απαραίτητη η χρήση προφυλακτικού. Καλό είναι να αποφεύγεται η στοματογεννητική επαφή καθώς και η χρήση κοινών σεξουαλικών βοηθημάτων.

Μεταδίδεται ο HPV με το στοματικό σεξ; 

Απάντηση:

Φυσικά και μεταδίδεται και μάλιστα εγκαθίσταται στο λάρυγγα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Τί πιθανότητες υπάρχουν να οδηγήσει σε καρκίνο μια μόλυνση από τον ιό; 

Απάντηση:

Αν και η πιθανότητα μια μόλυνση από τον ιό να οδηγηθεί σε κακοήθεια είναι μικρή αν μια σοβαρού βαθμού βλάβη αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει 30% πιθανότητα να εξελιχθεί σε καρκίνο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλες οι γυναίκες και ειδικά όσες έχουν διαγνωσθεί με HPV λοίμωξη να μην αμελούν τον τακτικό τους έλεγχο. 

 
Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη