Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που αφορούν στο Μητρικό Θηλασμό. Μέρος Β'

Κατηγορία: Οι ειδικοί απαντούνΔημοσιεύθηκε στις

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου, παραθέτουμε μια ακόμα σειρά από ερωτήσεις που δεχόμαστε κατά την επίσκεψή μας από την επίτοκο ή  λεχωίδα και αξίζει να απαντηθούν.

Από το στήθος μου δεν τρέχει γάλα, μήπως δεν έχω αρκετό; 

Η συνεχής και ακατάπαυστη ροή γάλακτος από το στήθος, δεν αποτελεί ένδειξη επαρκούς ποσότητας αυτού. Εάν το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, το βάρος του αυξάνεται φυσιολογικά, αλλάζει 6-8 πάνες το 24ωρο και φαίνεται ικανοποιημένο, όλα κυλούν ομαλά.

Το μωρό αναζητά συνεχώς να θηλάσει και πεινάει, ενώ μόλις έφαγε! Τί κάνω λάθος;

Τα βρέφη καλύπτουν τα ανάγκες της πείνας και της δίψας, μέσω του μητρικού θηλασμού. Ιδιαίτερα, τους καλοκαιρινούς μήνες, θα παρατηρήσετε, ότι το μωρό θηλάζει συχνά και για λίγο χρονικό διάστημα, για να είναι συνέχεια και σωστά ενυδατωμένο. Ωστόσο, εκτός από τις ανάγκες για επιβίωση που θέλουν να καλύψουν, αναζητούν συχνά και το συναισθηματικό δεσμό που βρίσκεται στο στήθος της μητέρας τους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των αισθήσεων. Οι παλμοί της καρδιάς της μητέρας, που ίσως να είναι και ο πιο οικείος ήχος, από την εμβρυική κιόλας ηλικία, η μυρωδιά που εκκρίνεται από το έλαιο των φυματίων Montgomery στη θηλαία άλω, καθώς και η ασφάλεια που παρέχεται από το προστατευμένο περιβάλλον της μητρικής αγκαλιάς, είναι σημεία που χαλαρώνουν ένα βρέφος και ας έχει μόλις φάει! Επομένως, τίποτα δεν κάνετε λάθος. Χαρίστε τους την μυρωδιά και την αγκαλιά σας απλόχερα, όποτε το αναζητούν και το δέσιμο μεταξύ σας θα γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό.

Μετά τους πρώτους τρεις μήνες, το μωρό τρώει μόνο 5 λεπτά. Τί έπαθε;

Κάποια παιδιά συμπληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο, τυχαίνει να μειώσουν πολύ εντυπωσιακά τις ατελείωτες ώρες θηλασμού και να αρκούνται σε μερικά μόνο λεπτά. Εάν το βάρος του παιδιού συνεχίζεται να αυξάνεται, οι κενώσεις δεν έχουν αλλαγές ως προς τη συχνότητά τους, ακούτε τους ήχους κατάποσης όταν θηλάζει και αδειάζει ικανοποιητικά το στήθος σας μετά τον θηλασμό, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 

Το μωρό όλο γκρινιάζει, μήπως δεν του φτάνει το γάλα;

Στον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό, δεν υπάρχει πρόγραμμα σίτισης τόσο στην ποσότητα που πίνει όσο και στη συχνότητα που το αναζητεί. Επομένως, τα παιδιά γκρινιάζουν, όταν οι μητέρες προσπαθούν να κρατήσουν ωράρια θηλασμού. Το βρέφος τρώει όποτε θέλει, για όσο θέλει. Τοποθετήστε το νεογνό στο στήθος όποτε γκρινιάζει και το κλάμα σταματά ως διά μαγείας!

Το στήθος μου είναι πολύ μαλακό για γυναίκα που θηλάζει αποκλειστικά. Μήπως μειώνεται η παραγωγή του;

Το σκληρό στήθος ανήκει σε γυναίκα που ακόμα δεν έχει εδραιώσει την γαλουχία, το διάστημα των κρίσιμων 21 ημερών μετά τον τοκετό, ή μπορεί να παραμείνει σκληρό και εβδομάδες μετά τη γέννα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, μεταξύ 4ης και 6ης εβδομάδας γαλουχίας, ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες σίτισης του βρέφους, οπότε παράγει τόσο γάλα όσο ζητείται, ακολουθώντας πιστά τον κανόνα προσφοράς και ζήτησης. 

Χρειάζεται να βάζω το μωρό να ρεύεται;

Τα μωρά που θηλάζουν δεν χρειάζεται να ρευτούν, γιατί η σωστή πρόσφυσή τους στο στήθος δεν αφήνει περιθώρια για να καταπιούν αέρα.Ωστόσο, συνηθίζεται να δίδεται ως οδηγία, να παραμένουν σε όρθια θέση για περίπου δέκα λεπτά, στην αγκαλιά των γονέων ώστε να είναι πιο ομαλή η πέψη του κάθε γεύματος. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης αναγωγών, γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και κολικών. 

Το μωρό δέχεται και συμπλήρωμα με το μπουκάλι μετά τον θηλασμό, άρα δεν του φτάνει το δικό μου γάλα;

Ένας από τους πιο συχνούς μύθους γύρω από τη σίτιση του βρέφους προκύπτει από την ανασφάλεια των μητέρων  που δεν έχουν εικόνα της ποσότητας γάλακτος που πίνει το βρέφος μέσω του θηλασμού. Το νεογνό λειτουργεί με το ένστικτο της επιβίωσης και δεν έχει τον έλεγχο της πληρότητας και του κορεσμού. Επομένως, όσο γάλα και να του δοθεί, με όποιο τρόπο του δοθεί, απλά θα το πιει. Όμως, είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να χωνέψει ποσότητα που δεν αναλογεί στο μέγεθος του στομάχου του και να το κάνει έμετο. Σε αυτή την περίπτωση το γεύμα θεωρείται «χαμένο» και δεν αντικαθιστάται. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να σιτιστεί για διάστημα δυο ή τριών ωρών, προκειμένου το στομάχι να μην κάνει συσπάσεις που θα απορρίψουν και άλλο γεύμα. Δίνοντας συμπλήρωμα υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, εάν δεν υπάρχει ιατρικός λόγος, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μείωσης της παραγωγής του μητρικού, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη ζήτηση. 

Σε αυτή την ιδιαίτερη, αλλά μαγική εμπειρία του θηλασμού, εμπιστευθείτε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας, που θα σας στηρίξουν με την κατάλληλη καθοδήγηση και την εμπεριστατωμένη γνώση.
Θηλάστε χωρίς ωράριο και πρόγραμμα. Ακούστε τα μωρά σας και το σώμα σας.
Ο θηλασμός είναι όπως και η αγάπη.
Τη ζεις κι αυτό που ζεις είναι η μεγαλύτερη απόδειξη.

Διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος του άρθρου