Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις που αφορούν στο Μητρικό Θηλασμό. Μέρος Α΄

Κατηγορία: Οι ειδικοί απαντούνΔημοσιεύθηκε στις

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και ακόμα περισσότερο κατά την περίοδο της λοχείας, οι απορίες γύρω από τον θηλασμό πληθαίνουν. Και αυτό κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό ειδικά σε επίτοκες που περιμένουν το πρώτο τους παιδί ή μητέρες που δεν κατάφεραν να θηλάσουν το πρώτο τους παιδί. Ο μητρικός θηλασμός είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία που απαιτεί υπομονή, επιμονή και θέληση από την πλευρά της μητέρας, καθώς και την αμέριστη στήριξη από τους επαγγελματίες υγείας.

Οι ερωτήσεις που ακολουθούν είναι οι πιο συχνές που δεχόμαστε κατά την επίσκεψή μας από την επίτοκο ή λεχωίδα.

Θα έχω γάλα;

Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα, γιατί η φύση έχει προνοήσει. Το αν θα έχετε αρκετό γάλα, εξαρτάται κυρίως από το πόσο συχνά θηλάζει το μωρό. Σύμφωνα με το νόμο της ζήτησης και της προσφοράς, όσο πιο πολύ θηλάζει το μωρό τόσο πιο πολύ γάλα θα έχετε. Η επιτυχία για την εδραίωση του Μητρικού Θηλασμού κρύβεται πίσω από τη δική σας θέληση και απόφαση να ακολουθήσετε κάποιους απλούς κανόνες που αφορούν την τεχνική,  σύμφωνα με τις οδηγίες της μαίας ή του συμβούλου γαλουχίας. Κάθε αρχή και δύσκολη, οπότε χρειάζεται υπομονή, ειδικά όταν πρόκειται για το πρώτο μωρό της οικογένειας. Καθώς θα περνούν οι μέρες, όλα θα γίνονται συνεχώς πιο εύκολα και αυθόρμητα.

Οι γυναίκες στη δική μας οικογένεια δεν είχαν γάλα. Εγώ θα έχω;

Εάν δεν υπάρχει σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη τόσο από τον επαγγελματία υγείας, όσο και από το οικογενειακό σας περιβάλλον, είναι πιθανό οι μητέρες να προβούν σε λάθη που αφορούν την τεχνική, συγκεκριμένα  τις πρώτες 21 κρίσιμες ημέρες για την εδραίωση της γαλουχίας. Επομένως, δεν υπάρχει «οικογενειακή αγαλακτία», ούτε κληρονομική ασθένεια που εμποδίζει το θηλασμό.

Οι θηλές μου είναι καλές;

Οι θηλές διακρίνονται σε: 

εξέχουσες, όταν προεξέχει έπαρμα περί τα 8-10mm από τη θηλαία άλω, χωρίς να δοθεί ερέθισμα στην περιοχή

επίπεδες, όταν δεν προεξέχει έπαρμα από τη θηλαία άλω ή το έπαρμα είναι πολύ μικρό, αλλά όταν δοθεί ερέθισμα μέσω της αφής ή του θηλασμού, τότε το έπαρμα διακρίνεται 

εισέχουσες, όταν υπάρχει αποστροφή της θηλής εντός της θηλαίας άλω, ωστόσο όταν δοθεί ερέθισμα μέσω της αφής ή του θηλασμού, τότε το έπαρμα γίνεται πιο διακριτό.

Στις εξέχουσες θηλές τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αφού το μωρό προσφύεται στον μαστό χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, ακολουθώντας το ένστικτό του για τροφή. Όταν η μητέρα έχει επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, δεν θα πρέπει να απογοητεύεται, καθώς υπάρχει πλήθος τεχνικών που μπορεί να εφαρμόσει ακόμα όσο είναι έγκυος, προκειμένου η εμπειρία της γαλουχίας να είναι το ίδιο μοναδική και για εκείνη. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικοί διαμορφωτές θηλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της κύησης και θηλές σιλικόνης, γνωστές στο εμπόριο ως «ψευδοθηλές». Έτσι, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέσα, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχία του θηλασμού.

Το μικρό στήθος έχει γάλα;

Ο μαστός, ανεξαρτήτως μεγέθους, είναι κατασκευασμένος να παράγει γάλα μετά τη γέννα. Το μέγεθός του εξαρτάται από το λίπος που έχει η κάθε γυναίκα, ανάλογα με κληρονομικούς και ορμονικούς παράγοντες . Το γάλα παράγεται από τα αδενικά λόβια, αφού πρώτα «σταλεί» το μήνυμα στον εγκέφαλο, για την έναρξη της παραγωγής, μέσω των νευρικών απολήξεων. Συγκεκριμένα, στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης, όπου εκκρίνεται η προλακτίνη και στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης όπου εκκρίνεται η ωκυτοκίνη.

Θα πληγωθούν οι θηλές μου;

Το πιο συχνό πρόβλημα που συναντούν οι θηλάζουσες μητέρες κατά τις πρώτες ημέρες της γαλουχίας είναι ο τραυματισμός των θηλών. Πολλές φορές είναι και η πρώτη αιτία διακοπής του. Κατά κανόνα, η αιτία βρίσκεται στην λάθος τοποθέτηση του βρέφους στον μαστό ή σε λάθος στάση θηλασμού που δεν βοηθά τη μητέρα να θηλάσει με άνεση. Επομένως, μπορείτε να δοκιμάσετε εναλλαγές στις θέσεις και στάσεις θηλασμού ή να χρησιμοποιήσετε ένα μαξιλάρι θηλασμού, ώστε το μωρό να προσκολλάται με μεγαλύτερη ευκολία και εσείς να νιώθετε άνετα χωρίς να επιβαρύνονται η μέση, η πλάτη και τα χέρια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι πληγωμένες θηλές αφορούν περισσότερο τις πρωτότοκες μητέρες, αφού η θηλή δεν είναι συνηθισμένη σε συνεχή έκθεση και στην συνεχή απομύζηση από το στόμα του βρέφους. Η προετοιμασία των θηλών για τον θηλασμό, κρίνεται απαραίτητη από τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, με την κατάλληλη ενυδάτωση που συνεχίζεται και μετά τον τοκετό, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση του προβλήματος.

Στο προηγούμενο παιδί δεν τα κατάφερα. Αξίζει να προσπαθήσω στο επόμενο;

Αδιαμφισβήτητα, το μητρικό γάλα αποδεδειγμένα είναι η «χρυσή» τροφή για το βρέφος. Η σωστή ενημέρωση από τη μαία ή το σύμβουλο γαλουχίας, έχει στόχο τον εντοπισμό των προβλημάτων θηλασμού στο προηγούμενο παιδί ώστε να μην επαναληφθούν. Η απόφαση είναι δική σας και οι επαγγελματίες υγείας θα σας καθοδηγήσουν με τα νεότερα δεδομένα για την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Όπως, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έτσι κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και κάθε θηλασμός μοναδικός.

Είμαι καπνίστρια. Μπορώ να θηλάσω;

Το κάπνισμα, όπως και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες, απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Mελέτες έχουν συσχετίσει τα αποτελέσματα από την έκθεση στις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου με προβλήματα στις σχολικές επιδόσεις, στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, σε εμφάνιση άσθματος και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, ευερεθιστότητα στη βρεφική ηλικία, ένταση του προβλήματος των κολικών και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών (Gibson & Porter 2018, 2020).  Επιπλέον, το κάπνισμα κατά την περίοδο της γαλουχίας, αυξάνει τις κατά επτά φορές τις πιθανότητες εμφάνισης του Συνδρόμου Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου. 

Θα ακολουθήσει και 2ο μέρος απαντήσεων στις δικές σας ερωτήσεις που αφορούν στον μητρικό θηλασμό. Βρισκόμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και απορία. 

Διαβάστε εδώ το δεύτερο μέρος του άρθρου

Πηγές:

  • Gibson L, Porter M. Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Cognition in Children. Pediatrics. 2018 Aug;142(2):e20174266. doi: 10.1542/peds.2017-4266. PMID: 30061301.
  • Gibson L, Porter M. Drinking or Smoking While Breastfeeding and Later Academic Outcomes in Children. Nutrients. 2020;12(3):829. Published 2020 Mar 20. doi:10.3390/nu12030829