Αρθρίτιδα, Ψυχολογία και Ψυχολογική Παρέμβαση

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

gh

Με τον όρο αρθρίτιδα περιγράφεται η φλεγμονή σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις του σώματος και η οποία προκύπτει ως κλινική εκδήλωση κάποιας ρευματικής πάθησης. Το άτομο υποφέρει από πόνο, δυσκαμψία, ερυθρότητα, οίδημα, διόγκωση των μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα, αύξηση του αρθρικού υγρού, καθώς και από περιορισμό της κινητικότητάς του σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις του. Η αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου και συνιστά μία από τις πιο συχνές αιτίες που οδηγεί τα άτομα στον θεράποντα. Η ψυχολογική παρέμβαση είναι καθοριστικής σημασίας για την καλή εξέλιξη της νόσου βοηθώντας τον πάσχοντα να κατανοήσει βαθύτερα την ίδια τη νόσο και τα μοτίβα της σε σχέση με τον εαυτό του.

DBR - Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

gh

Deep Brain Reorienting. Πρόκειται για ένα άρτιο Ψυχοθεραπευτικό Μοντέλο Τραυματοθεραπείας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσιο ή να ενσωματωθεί μέσα σε ένα θεραπευτικό πλάνο που εμπεριέχει και άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Το μοντέλο βασίζεται στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Κατά την εφαρμογή του ο θεραπευόμενος προσεγγίζει με ασφάλεια τις εγκεφαλικές δομές, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η τραυματική εμπειρία και ενεργοποιείται ο εγγενής μηχανισμός ίασης. Πρόκειται για ταυτόχρονη επεξεργασία σε σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο της αποσύνδεσης ή το κατακλυσμιαίο συναίσθημα για το θεραπευόμενο.

Η Ψυχοθεραπεία στην Σύγχρονη Εποχή

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

gh

Μια βαθειά προκατάληψη επικρατούσε για χρόνια σχετικά με την επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχοθεραπείας. Μιας επιστήμης πολύτιμης και σημαντικής που αντιμετωπιζόταν συχνά με καχυποψία και επιφυλακτικότητα. Πολλές θεωρίες της δεν είχαν άλλη απόδειξη παρά μόνο τα θετικά αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας και αυτά δύσκολα μετρήσιμα και συχνά υποκειμενικά. Αρκετοί θεωρούσαν τους ψυχολόγους αόριστους, θεωρητικούς, ψευδοεπιστήμονες έως και επικίνδυνους .Η ανάπτυξη των νευροεπιστημών εκτινάχθηκε χάρη στα σύγχρονα απεικονιστικά μέσα, αξονική, μαγνητική τομογραφία, fMRI, PET. Η μελέτη του εγκεφάλου έγινε πιο εύκολη και μια μεγάλη βάση δεδομένων δημιουργήθηκε.

 

Η ψυχική υγεία του ατόμου: Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

gh

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (1946), η ψυχική υγεία ορίζεται ως «η κατάσταση ευεξίας όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον και όχι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας «διαταραχής.» Σύμφωνα με την κ. Τσαλίκογλου, διαχρονικά, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις γύρω από την έννοια της ψυχικής ασθένειας, όμως, το κοινό στοιχείο τους ήταν η αντίληψη ότι η ψυχική ασθένεια είναι στενά συνδεδεμένη με την επικινδυνότητα. Οι διάφορες απόψεις μεταβάλλονται στη διάρκεια των χρόνων ανάλογα με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν και το επίπεδο ανάπτυξης και εξέλιξης της επιστημονικής γνώσης. 

Το πρώτο ραντεβού στην ψυχοθεραπεία: τί πρέπει να γνωρίζω;

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

gh

Η απόφαση να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό προκαλεί διάφορα συναισθήματα. Για κάποιους ανθρώπους συνοδεύεται από χαρά, αδημονία, ελπίδα, για κάποιους άλλους όμως σημαίνει άγχος, ανησυχία, φόβο. Καθώς είναι κάτι πρωτόγνωρο σε αυτή τη φάση όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά και καλό είναι να διερευνούνται όταν τελικά βρεθούμε στο γραφείο του ψυχολόγου που έχουμε επιλέξει. Παράλληλα όμως, ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές σκέψεις και απορίες. Σε αυτό το άρθρο η Κούρια Ιωάννα, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια, μας απαντάει στις πιο κοινές ερωτήσεις γύρω από την πρώτη συνεδρία και διευκρινίζει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε τόσο για τον τρόπο που επιλέγουμε έναν ειδικό αλλά και για το τι να περιμένουμε στο πρώτο ραντεβού.