DBR - Εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Κατηγορία: Ψυχική θεραπείαΔημοσιεύθηκε στις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το ΨυχολοΖῆν και η Γεωργία Μπαλογιάννη, εισηγήτρια του DBR στην Ελλάδα, σας προσκαλούν στο  Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Εξειδίκευσης στη μέθοδο Τραυματοθεραπείας Deep Brain Reorienting, με το δημιουργό του μοντέλου Frank Corrigan.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Απευθύνεται σε Επαγγελματίες Ψυχίατρους και Ψυχολόγους, αποφοίτους ΑΕΙ ή κατόχους τίτλων σπουδών του εξωτερικού αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.                 

Η μέθοδος DBR

Πρόκειται για ένα άρτιο Ψυχοθεραπευτικό Μοντέλο Τραυματοθεραπείας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αυτούσιο ή να ενσωματωθεί μέσα σε ένα θεραπευτικό πλάνο που εμπεριέχει και άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.
Το μοντέλο βασίζεται στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Κατά την εφαρμογή του ο θεραπευόμενος προσεγγίζει με ασφάλεια τις εγκεφαλικές δομές, όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η τραυματική εμπειρία και ενεργοποιείται ο εγγενής μηχανισμός ίασης.

Πρόκειται για ταυτόχρονη επεξεργασία σε σωματικό, ψυχικό και νοητικό επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο της αποσύνδεσης ή το κατακλυσμιαίο συναίσθημα για το θεραπευόμενο. Ενδείκνυται για πρώιμο τραύμα, άρρητο ή υπόρρητο, τραύμα πρόσδεσης, παραμέλησης, κακοποίησης, εγκατάλειψης, απόρριψης, αλλά και άλλων καταστάσεων που το άτομο έχει βιώσει τραυματικά.

Κατά την εφαρμογή του αλλά και στη συνέχεια, ο θεραπευόμενος επεξεργάζεται στο δικό του ρυθμό όλη τη συμπτωματολογία που συνοδεύει κάθε τραύμα, ενώ στο τέλος κάθε συνεδρίας αναδύεται μία νέα προοπτική.

Ο θεραπευτής μέσω του DBR μαθαίνει να αναγνωρίζει τις εγκεφαλικές δομές που ενεργοποιούνται από το τραύμα, καθώς και τις τεχνικές προσέγγισης και επεξεργασίας του. Το DBR επιτρέπει στο θεραπευτή να συνοδεύει το θεραπευόμενο με ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της επεξεργασίας προσφέροντας ταυτόχρονα μία ασφαλή βάση και για το θεραπευόμενο και για τον θεραπευτή.

Μετά την παρακολούθηση του Σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μοντέλο, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να συμμετάσχουν και σε περαιτέρω Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, Ομάδες Εποπτείας και Θεραπείας με τη μέθοδο Deep Brain Reorienting

Είπαν για το Deep Brain Reorienting:

Πρόκειται για μία εμπνευσμένη πρακτική τραυματοθεραπείας, η οποία εστιάζει στην αλληλουχία Προσανατολισμός- Ένταση- Συναίσθημα. Επιτρέπει στα συναισθήματα να αναδυθούν και να καθαρίσει η έντασή τους από το σώμα την ίδια στιγμή που ο/η θεραπευόμενος/η παρακολουθεί το αποτύπωμα του τραύματος στον ίδιο και, ταυτόχρονα, διατηρεί την γείωση και την συνειδητότητα του μέσω της γραμμής βαρύτητας. Χάρη στον εμπνευσμένο καθηγητή Frank Corrigan, εμπνευστή και εκπαιδευτή του μοντέλου, η νευροψυχολογία, η νευροφυσιολογία «αγκαλιάζει» την ψυχοθεραπευτική πρακτική. Αυτό που με εντυπωσιάζει, καθώς δουλεύω με το DBR, είναι η δυνατότητα που δίνει για εμβάθυνση στην εμπειρία του ατόμου, η ασφάλεια που παρέχει στον/στην θεραπευόμενο/η αλλά και στον/στην θεραπευτή/τρια αλλά και η ελευθερία να κινηθούν και οι δύο στους πολύβουους διαδρόμους της ψυχικής καταγραφής και της σωματικής αναδιατύπωσης. Είναι ένα δώρο!

Ευδοκία Κατσουρού, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

 

 

To DBR είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο ψυχοθεραπείας ανοίγοντας τον δρόμο στις νευροεπιστήμες με έγκυρη επιστημονικότητα και άρτια δομή ώστε δύναται να αποτελεί τόσο μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση αλλά και να είναι σε θέση να λειτουργήσει συνδυαστικά με άλλα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα τραυματοθεραπείας ή σωματικής ψυχοθεραπείας. Η νεωτεριστική και καινοτόμος θεωρία του να εργάζεται βαθειά στα επίπεδα του εγκεφάλου του προσδίδει μία σημαντική θέση στις επιστήμες του εγκεφάλου. Η ετσίαση της προσοχής στις σωματικές αισθήσεις και η επαφή με το σώμα προχωράει πέραν από την απλή παρατήρηση της βιωμένης αίσθησης. Πρώτη φορά, μπορώ να χρησιμοποιήσω θεραπευτικά μία μέθοδο τόσο αποτελεσματικά είτε μόνη της είτε μαζί με άλλα μοντέλα τραυματοθεραπείας και ιδιαίτερα στα σημεία όπου παρουσιάζονται μηχανισμοί άμυνας που παρεμποδίζουν την θερπευτική διαδικασία. Το DBR ξεκλειδώνει το σώμα, το νού και το συναίσθημα με έναν ασφαλή τρόπο υπερβαίνοντας αυτές τις λειτουργίες. Εκείνο που θεωρώ πως χρειάζεται να αναφέρω είναι η σημαντικότητα που δίδεται από την πρώτη στιγμή στον θεραπευόμενο να νιώσει ασφάλεια στο περιβάλλον. Η εγκαθίδρυση δηλαδή μιας θεραπευτικής σχέσης ασφαλειας από την πρώτη συνεδρία όπου δίδεται πολύς χρόνος και χώρος στον θεραπευόμενο να επανασυνδεθεί και να είναι ενσώματος.

Το DBR δημιούργησε το πεδίο για ασφάλεια και ταυτόχρονα βαθειά θεραπευτική διαδικασία που επιτρέπει την εστίαση στο σώμα χωρίς διάσχιση καταλήγοντας στο τέλος της συνεδρίας ο θεραπευόμενος να νιώθει ενσώματος, ασφαλής και να μπορεί να είναι σε αλληλεπίδραση. Μία νέα προοπτική εαυτού και ταυτόχρονα βαθειά σύνδεση με τον εαυτο και εστίαση στο σώμα προκύπτει. Ακόμη, στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία χρειάζεται να είναι περισσότερο εστιασμένη στο εδώ και τώρα και ταυτόχρονα ανακουφιστική παρατηρώ πως η αίσθηση της αυταξίας και του αυτοελέγχου μέσα από το σώμα και ταυτόχρονα η δυνατότητα επικέντρωσης στο σώμα, η έκφραση των συναισθημάτων με έναν διαφορετικό τρόπου που παρέχει το DBR δίνει κατα κάποιο τρόπο την επιλογή και την επαφή με τα βαθύτερα κομμάτια της ύπαρξης, πως μπορούμε μέσα από τις συνεδρίες να εστιάσουμε σε αυτο που συμβαίνει στο εδώ και τώρα θεραπεύοντας το τραύμα του παρελθόντος. 

Έφη Πάρπα, Ψυχολόγος, MSc, PHD, Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

 

Δηλώστε Συμμετοχή Εδώ