Καταγραφή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε Περίοδο Πανδημίας

Κατηγορία: Ψυχολογία ενηλίκωνΔημοσιεύθηκε στις

Οι δομές και οι υπηρεσίες για ψυχικά πάσχοντες εν καιρώ πανδημίας, είτε υπολειτουργούν ανά τον κόσμο είτε έχουν διακοπεί  την εν λόγω χρονική περίοδο. Είναι γνωστό, πως η συνθήκη της πανδημίας δοκιμάζει καθημερινά την ίδια την κοινωνία, το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και τις ψυχικές αντοχές των ατόμων. Στο πρόταγμα «Μένουμε Σπίτι» οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στηρίζουν με τα εφόδια που έχουν και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, οικογένειες, παιδιά, ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, άτομα που βιώνουν την μοναξιά καθώς και άτομα που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπα με την ψυχική νόσο. Παρακάτω, καταγράφονται φορείς, υπηρεσίες και δομές που μπορεί να απευθυνθεί όποια/α βρίσκεται είτε άμεσα σε κίνδυνο είτε επιθυμεί να μοιραστεί σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με την σκληρή συνθήκη της πανδημίας. Σε αυτή τη συγκυρία μπορεί να μένουμε σπίτι αλλά δεν μένουμε μόνοι.

Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη: 1034

Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (1034) είναι μια υπηρεσία που έχει οργανωθεί από το Πρόγραμμα «αντί-στίγμα» του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.). Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:00 - 21:00, και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, υπό την εποπτεία ομάδας ψυχιάτρων. Η Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη παρέχει: Ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη, συμβουλευτική, επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση για την κατάθλιψη, αλλά και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, ενημέρωση και παραπομπή, όταν χρειάζεται, σε Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας που βρίσκονται στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερομένου

Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας: 210197

Aποτελεί το κεντρικό, καθοδηγητικό σημείο αναφοράς ολόκληρου του συστήματος παροχής υπηρεσιών άμεσης κοινωνικής βοήθειας λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά μέρες την εβδομάδα, παρέχει συμβουλευτική/ψυχολογική στήριξη και πληροφόρηση, κινεί τους μηχανισμούς άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, παραπέμπει στις υπόλοιπες υπηρεσίες του δικτύου του Ε.Κ.Κ.Α., καθώς και σε άλλες κοινωνικές Υπηρεσίες και φορείς για περαιτέρω βοήθεια.

Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία: 1018

Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» λειτουργεί από το 2007 την μοναδική στην Ελλάδα τηλεφωνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018 η οποία στελεχώνεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές, ενώ οι καλούντες έχουν τη δυνατότητα για άμεση συνάντηση με ειδικό μέσα σε 24 ώρες.

Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας: 15900 

Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας. Είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας 365 μέρες το χρόνο, με αστική χρέωση. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Η λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής SOS προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου.

Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης: 10306

Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί σε 24ωρη. Η γραμμή λειτουργεί ουσιαστικά ως ένας δωρεάν δίαυλος επικοινωνίας που ενημερώνει ανώνυμα και εμπιστευτικά τους πολίτες που αναζητούν ψυχολογική, κοινωνική αλλά και συμβουλευτική υποστήριξη. Στελεχώνεται από έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, μπορούν να πραγματοποιούνται παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας μετά την αρχική διαχείριση των σχετικών κλήσεων. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της γραμμής είχε το Υπουργείο Υγείας και το ΕΚΠΑ με την πρώτη ψυχιατρική κλινική της σχολής του να έχει την επιστημονική ευθύνη της γραμμής. Ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία της γραμμής έχει και το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας για την υποστήριξη των παιδιών και των εφήβων. Επίσης στη γραμμή συμμετέχει σημαντικός αριθμός εθελοντών - ψυχολόγων. Οι πολίτες μπορούν να καλέσουν το 10306 για: Παροχή ψυχολογικής στήριξης καθημερινά και όλο το 24ωρο, παροχή ψυχολογικής στήριξης παιδιών και εφήβων καθημερινά για όλο το 24ωρο. Τέλος, παροχή στήριξη και σε κοινωνικά θέματα μπορούν να παίρνουν οι πολίτες καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, καθώς τα ερωτήματα αυτά συνδέονται κυρίως με τις υπηρεσίες πρόνοιας που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέλος, παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ανθρώπους με προβλήματα ακοής μέσω Skype στο 10306 psychosocial support με λειτουργία ειδικών chatroom. 

Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ παρέχει τις υπηρεσίες της με βάση τις νέες υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες που προκύπτουν από την παρούσα επιδημιολογική κρίση. Οι οικογένειες των παιδιών και εφήβων που βρίσκονταν ήδη σε συνεργασία με την Κλινική,  συνεχίζουν  κανονικά  να  λαμβάνουν  υποστήριξη  μέσω  εφαρμογών τηλεψυχιατρικής. Στα  πλαίσια  αυτά,  ειδικοί  επιστήμονες  ψυχικής  υγείας  θα  απαντούν  και  θα παρέχουν καθοδήγηση και υποστήριξη σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη στην παρούσα  κατάσταση.  Οι  ενδιαφερόμενοι  μπορούν  να  επικοινωνούν  στις τηλεφωνικές γραμμές 213 2013298 & 210 6924467 (καθημερινά, 09:00-14:00 μμ). Τέλος, στον  ιστότοπο  της  Κλινικής child-psychiatry.med.uoa.gr υπάρχει  σχετικό ενημερωτικό υλικό.

Χαμόγελο του Παιδιού  -  www.hamogelo.gr

Γραμμή SOS 1056: Στο τηλέφωνο απαντούν παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και εθελοντές. Ακούν τους προβληματισμούς των παιδιών όλο το 24ωρο και δέχονται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση ή εκμετάλλευση.

ΟΚΑΝΑ  - www.okana.gr

Γραμμή SOS: 1031 

Το εκπαιδευμένο προσωπικό του ΟΚΑΝΑ -τηρώντας το απόρρητο και την ανωνυμία- παρέχει:  άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες και τη χρήση τους, την πρόληψη και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τη θεραπεία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματά του, εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη βραχείας διάρκειας, άμεση βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε καταστάσεις κρίσης, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση ουσιών (σύνδρομο στέρησης, αυτοκτονική συμπεριφορά, πρόληψη υποτροπής). Ώρες λειτουργίας γραμμής: Δευτέρα έως Πέμπτη 8πμ – 8μμ, Παρασκευή 8πμ – 4μμ.

Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1145 (ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ) www.kethea-ithaki.gr Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης «ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ» τέθηκε σε λειτουργία από το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ το Νοέμβριο του 2000, στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN. Απευθύνεται σε συγγενείς και φίλους εξαρτημένων ατόμων αλλά και σε όλους όσοι ανησυχούν για κάποιον που παίρνει ναρκωτικά. Παρέχει ενημέρωση για θέματα που αφορούν τις ναρκωτικές ουσίες, πληροφόρηση για υπηρεσίες αντιμετώπισης του προβλήματος (τόσο του ΚΕΘΕΑ όσο και άλλων φορέων), καθώς και συναισθηματική στήριξη μέσα από τη διαδικασία της ενεργητικής ακρόασης και της συζήτησης σε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης. Η υπηρεσία εγγυάται το απόρρητο των πληροφοριών και το σεβασμό στο δικαίωμα της ανωνυμίας. Η τηλεφωνική γραμμή 1145 λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00.

Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ)

Σκοπός του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και βιώνουν αποκλεισμό και κοινωνική απομόνωση. Στις υπηρεσίες του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προς τους πολίτες συγκαταλέγονται: Η έμπρακτη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων της πόλης μέσω της παροχής σίτισης, στέγασης, ρουχισμού, υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής φροντίδας κ.λπ., η διεξαγωγή ερευνών και μελετών και η αξιοποίηση των συμπερασμάτων τους, η ανάπτυξη νέων δομών, έτσι ώστε να καλύπτονται όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 21 0524 6516. 

*Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων παρέχει Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ. 210 3637365), με τρεις ψυχολόγους από Δευτέρα έως Παρασκευή,  09:00 έως τις 18:00, Γραμμή Πρώτης Βοήθειας (τηλ. 210 3638049), με ιατρούς και επισκέπτες/επισκέπτριες υγείας από τα Δημοτικά Ιατρεία από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως τις 16:00, Γραμμή Κοινωνικής υποστήριξης (τηλ.210 8839151), με συμβούλους κοινωνικής επιχειρηματικότητας,  εργασιακών θεμάτων και νομικής υποστήριξης από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 18:00.

Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί»

Η Γραμμή 11525 του «Μαζί για το Παιδί» είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά και εφήβους. Λειτουργεί από το Φεβρουάριο 2009 με σκοπό τη ψυχολογική στήριξη και την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων σε γονείς, παιδιά και εφήβους. Η Γραμμή παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες δωρεάν: Συμβουλευτική: Ψυχολογική στήριξη μέσω τηλεφώνου, δια ζώσης ή online σε παιδιά, εφήβους και γονείς από συμβούλους ψυχικής υγείας/ ψυχολόγους, λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων, παραπομπές και ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο, πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της. Επιπλέον δωρεάν υπηρεσίες: Ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες, ομάδες γονέων, Ψυχό-εκπαιδευτικά σεμινάρια και Οnline ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω skype.

Κοινωνικό Ιατρείο και συνταγογραφήσεις για άστεγους και άπορους από τον Δήμο Αθηναίων

Το Κοινωνικό Ιατρείο παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανθρώπους της πόλης που ανήκουν στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Το Κοινωνικό Ιατρείο είναι πλήρως εξοπλισμένο με τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα, όπως συμπυκνωτή οξυγόνου, καρδιογράφο, απινιδωτή, νεφελοποιητές, ωτοσκόπιο, συσκευές αναρρόφησης, οξύμετρα, πιεσόμετρα, μετρητές σακχάρου κ.ά.  Επιπλέον, προσφέρει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κάθε ωφελούμενο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. να προσέρχεται για δωρεάν συνταγογράφηση της φαρμακευτικής του αγωγής για τις ιατρικές ειδικότητες που διαθέτει το Κ.Υ.Α.Δ.Α. (πνευμονολόγος, χειρουργός, ψυχίατρος) . Παράλληλα παραμένει σε λειτουργία το εξεταστήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων του Δήμου Αθηναίων (Αχαρνών 3), προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στους άστεγους της πόλης.   Η επίσκεψη στο Κοινωνικό Ιατρείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα πραγματοποιείται (για λόγους αποφυγής του συνωστισμού) μόνο μετά από τηλεφωνικό ραντεβού στη γραμματεία των Κοινωνικών Ιατρείων.  Πληροφορίες και ραντεβού στο τηλ. 210-5246515 (επιλογή 3).

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ»

Γραμμή υποστήριξης για άτομα διαφορετικού σεξουαλικού προσανατολισμού, τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς & για κάθε άνθρωπο που έχει ερωτήματα σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα ή/και έκφραση φύλου. Στο 11528 -ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά! Δευτέρα ως Παρασκευή 11:00 – 20:00 εκτός επίσημων αργιών.