Αναμονή ιατρικών αποτελεσμάτων και διαχείριση του άγχους - Μέρος 2ο

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Η αναμονή των αποτελεσμάτων μιας ιατρικής εξέτασης συχνά μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα άγχους ή φόβου. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου οι εξετάσεις γίνονται στο πλαίσιο του τακτικού προληπτικού ελέγχου μπορεί να πυροδοτηθούν ζητήματα που να ανακινήσουν μια πληθώρα σκέψεων και συναισθημάτων. Ο χρόνος κυλάει με διαφορετική ταχύτητα ενώ όσο πλησιάζει η στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων το άγχος εντείνεται.

Στρατηγικές διαχείρισης

Στο διάστημα αυτό της αναμονής, το να προεικάζει κανείς τα αποτελέσματα μπορεί μόνο να χειροτερέψει την κατάσταση. Η αγωνία και ο φόβος συχνά παραλύουν τον ασθενή. Αυτό που μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να επιτρέψει στους ασθενείς να ξανακερδίσουν την αίσθηση του ελέγχου είναι ουσιαστικά οι στρατηγικές που έχουν αναπτύξει και κατά διαστήματα επικαλούνται σε παρόμοιες αγχωτικές καταστάσεις. Σημαντικό ρόλο έχει επίσης και η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του κάθε ατόμου. Συνιστάται να απασχολεί κανείς τις σκέψεις του κάνοντας δραστηριότητες που απολαμβάνει. Ορισμένα άτομα επιλέγουν κάποια αθλητική δραστηριότητα όπως γυμναστήριο, περπάτημα, γιογκα, χορός ενώ άλλοι βρίσκουν άνεση στην προσευχή, τον διαλογισμό ή το διάβασμα. 

Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι μικρές στιγμές ανησυχίας θα υπάρχουν μέσα στην καθημερινότητα. Όταν όμως αυτές αρχίζουν να παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις, απεικονίζοντας καταστροφικά σενάρια, καλό θα είναι να μην τις αφήσει κανείς να ξεφύγουν και να τις διακόψει όσο δύσκολο και αν είναι για μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Αρκετές φορές, οι φόβοι δεν επαληθεύονται και η ανακούφιση που αισθάνονται είναι τόσο μεγάλη που νοιώθουν ότι ξαναγεννήθηκαν. Ακόμα και η γνώση των παθολογικών αποτελεσμάτων μπορεί να επιφέρει στον ασθενή ηρεμία αφού γνωρίζοντας τί έχει μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του. 

Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγεται η ηλεκτρονική έρευνα, η αναζήτηση μέσω διαδικτύου για τα συμπτώματα ή τα αποτελέσματα των εξετάσεων που οδήγησαν στην συγκεκριμένη εξέταση, καθώς τα ίδια συμπτώματα ή αποτελέσματα συναντώνται σε πολλές παθήσεις και τελικά η αναζήτηση καταλήγει σε μια απλή καταμέτρηση χωρίς να εξατομικεύεται και να συναξιολογείται το οικογενειακό ιστορικό, τα κλινικά ευρήματα ή ο τρόπο ζωής του ατόμου. Σημαντική είναι και η υποστήριξη που μπορεί κανείς να λάβει από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Η συζήτηση των προβληματισμών και των φόβων προσφέρει ανακούφιση. Ορισμένες φορές, ειδικά σε περιπτώσεις που τα αποτελέσματα αναμένονται άσχημα, η ύπαρξη ενός τρίτου ατόμου στο ραντεβού κατά την ανακοίνωσή τους, βοηθάει ώστε πέρα από την στήριξη που μπορεί να προσφέρει θα συγκρατήσει βασικές λεπτομέρειες. 

Η στάση του θεράποντος

Ο γιατρός από την μεριά του θα πρέπει να κατανοεί την ψυχολογική επιβάρυνση του ασθενή από την αναμονή, την αγωνία και την αμφιβολία και να μην είναι αδιάφορος, ψυχρός ή άκαρδος. Θα πρέπει να μην βιάζεται αλλά να του αφιερώσει τον χρόνο που χρειάζεται και ενδεχομένως να προγραμματιστεί δεύτερο επαναληπτικό ραντεβού όταν πια έχει δεχτεί κατά κάποιον τρόπο το άτομο τα αποτελέσματα και μπορεί πλέον να προχωρήσει στον προγραμματισμό ενός θεραπευτικού πλάνου. Αυτό απαιτείται κυρίως όταν τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά και αναιρούν τον γνώριμο τρόπο ζωής του ατόμου.

Επομένως, όσο δύσκολη και απαιτητική να είναι η αναμονή των αποτελεσμάτων δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφεύγεται η διενέργεια των ενδεδειγμένων εξετάσεων εφόσον κρίνονται απαραίτητες. Κατά την περίοδο της αναμονής, βοηθούν οι αμυντικοί μηχανισμοί που έχει αναπτύξει ο καθένας, η στήριξη που λαμβάνει από το περιβάλλον του και η σχέση που έχει με τον γιατρό του. 

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ:

Περιμένοντας τα Αποτελέσματα των Ιατρικών Εξετάσεων - Μέρος 1ο

 

Δέσποινα Παυλοπούλου Ειδικός Παθολόγος MD, MSc

Δέσποινα Παυλοπούλου Ειδικός Παθολόγος MD, MSc

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη