Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου και Ψυχολογία

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Τι εννοούμε με τον όρο Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου;

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Αυτές οι δύο νόσοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως είναι:

• Η διάρροια
• Ο πυρετός
• Η απώλεια βάρους
• Η αναιμία
• Ο υποσιτισμός

Ποια είναι η παθοφυσιολογία αυτών;

Τα αίτια εμφάνισης των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου δεν είναι πλήρως κατανοητά, ωστόσο αποτελούν μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στο γαστρεντερολογικό ανοσολογικό σύστημα, τους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η νόσος του Crohn αφορά το λεπτό και το παχύ έντερο με έναν τμηματικό τρόπο με διακεκομμένες βλάβες. Η Ελκώδης κολίτιδα αφορά μια συνεχόμενη βλάβη, η οποία ξεκινάει από το παχύ έντερο και καταλήγει με ένα προοδευτικό τρόπο μέχρι διάφορα μήκη του κόλον.

Ποια είναι τα πιθανά διατροφικά προβλήματα που σχετίζονται με τις Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου;

• Αναιμία, λόγω της απώλειας αίματος και της συντηρητικής διατροφής.
• Αυξημένες γαστρεντερικές εκκρίσεις
• Δυσαπορρόφηση, που συνδέεται με κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετό, διάρροια και φούσκωμα.
• Αποστροφές τροφών, άγχος και φόβος πρόσληψης τροφών που συνδέονται με δυσάρεστα συμπτώματα όπως είναι φούσκωμα, διάρροια κλπ.
• Απώλεια βάρους, πρωτεινο-ενεργειακή υποθρεψία.
• Αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης ορού, τα οποία συνδέονται με έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β και ειδικά του φυλλικού οξέος.
• Η διάρροια μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα χαμηλά επίπεδα καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου στον ορό αίματος.

Διατροφική Αντιμετώπιση των Φλεγμονωδών Νόσων του εντέρου:

• Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι ιδιαίτερα αυξημένες ανάλογα με το στάδιο της νόσου, επομένως απαιτείται αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνούχων τροφών για την αποκατάσταση της νόσου.
• Μια δίαιτα που να περιορίζει την καφεΐνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελαττωθούν τα συμπτώματα της διάρροιας.
• Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων ή υφέσεων της νόσου η φλεγμονή ή οι ουλές μπορεί να οδηγήσουν σε ένα μερικώς αποφραγμένο έντερο, όπου στην περίπτωση αυτή χρειάζεται μείωση των διαιτητικών ινών ή περιορισμός αυτών σε μικρά τεμάχια έτσι ώστε να μπορούν να περνούν εύκολα χωρίς να αποφράσουν το έντερο.
• Μικρά και συχνά γεύματα, έτσι ώστε να είναι καλύτερα ανεκτά και να μην έχουμε δυσάρεστα συμπτώματα τα οποία θα μας αποστρέφουν από την επόμενη κατανάλωση γεύματος.
• Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα όπως είναι τα ψάρια, τα φυτικά έλαια και ορισμένοι ξηροί καρποί (προσοχή στις περιπτώσεις αυτών των νόσων διότι μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη), τα οποία βοηθούν την εξέλιξη αυτών λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους.
• Τα πρεβιοτικά (φυτικά τρόφιμα) και προβιοτικά (ζωικά τρόφιμα) μπορούν να βοηθήσουν στην καλή εξέλιξη της νόσου, λόγω της επίδρασης τους στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.

Ψυχολογία ασθενών και Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου:

Η ψυχολογία των ασθενών περνάει διακυμάνσεις οι οποίες οφείλονται αντίστοιχα στις εξάρσεις και υφέσεις των νόσων. Οι ασθενείς έχουν μεγάλες μεταβολές στο βάρος τους ανάλογα με το στάδιο της νόσου, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κουράζονται να προσπαθούν αρκετές φορές να ανακτήσουν το χαμένο βάρος τους. Η εγκατάλειψη των προσπαθειών έχει σαν αποτέλεσμα την κακή εξέλιξη της νόσου. Ασθενείς με καλή ψυχολογική κατάσταση και όρεξη για αντιμετώπιση του προβλήματος έχουν πολύ καλή εξέλιξη. Επιπλέον, τα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν ορισμένες τροφές έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να αποκλείει αυτές τις τροφές από το διαιτολόγιο του, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις διαφόρων συστατικών. Έτσι χρειάζεται προσπάθεια για να ξεχάσουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα και να προσπαθήσουμε να ξαναβάλουμε αυτά τα τρόφιμα στη ζωή μας δοκιμαστικά σε μικρότερες ποσότητες και συχνότητες έτσι ώστε να μην αποκλείουμε τίποτα από το διαιτολόγιο μας. Τέλος, τόσο η οικογένεια όσο και ο ίδιο ο ασθενής θα πρέπει να αποδέχονται την παρούσα κατάσταση και να προσπαθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτής, έτσι ώστε σε λίγο καιρό να την θυμούνται σαν μια κακή ανάμνηση την οποία όμως ξεπέρασαν.

Πηγές:

L. Kathleen Mahan & Sylvia Escott- Stump <<Krause’s Θεραπευτική Διατροφή>>, 2014 Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα / Μετάφραση από πρωτότυπο: L. Kathleen Mahan & Sylvia Escott- Stump <<Krause’s Food & Nutrition Therapy>>, 12th Edition.

Χριστίνα Καραχοτζίτη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Χριστίνα Καραχοτζίτη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη