Η Σημασία του Οικογενειακού Γιατρού για την Οικογένεια

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία, η θυρεοειδοπάθεια, οι καρδιοπάθειες και άλλες πολλές παθήσεις έχουν αυξημένη τάση να εμφανίζονται μέσα σε μια οικογένεια.  Θεμελιώδη ρόλο στην διαχείριση αλλά κυρίως στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων αυτών έχει ο οικογενειακός γιατρός. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένος. 

Είναι ο γιατρός ο οποίος φροντίζει τα άτομα σε συνάρτηση με την οικογένεια τους και την κοινότητα τους, σεβόμενος πάντοτε την αυτονομία των ασθενών του. Ακόμα είναι υπεύθυνος για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας με μακροχρόνια συνέχεια, η οποία προσδιορίζεται από τις ανάγκες του ασθενή, παρέχοντας υπηρεσίες  προαγωγής, διατήρησης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας και της ευεξίας του ατόμου μέσα από κατάλληλες, ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, βελτιώνοντας συνολικά την ποιότητα ζωής του.

Ένας γιατρός, ο οποίος παρακολουθεί συνολικά τα μέλη μιας οικογένειας, παραμένοντας όμως ο προσωπικός ιατρός του καθενός ξεχωριστά, μπορεί στοχευμένα να συστήσει τον κατάλληλο έλεγχο ώστε να ανιχνευτούν εγκαίρως και σε πρώιμο στάδιο της εξέλιξής τους τυχόν νοσήματα ή δυσλειτουργίες του οργανισμού. Επιπλέον καθώς γνωρίζει τον ασθενή σφαιρικά μπορεί να ρυθμίσει τις χρόνιες παθήσεις του και να διαχειριστεί τα οξεία προβλήματα της υγείας του, συνδυάζοντας συμπτώματα και ευρήματα που φαινομενικά δεν πολυταιριάζουν μεταξύ τους και να αντιληφθεί παθήσεις οι οποίες εμφανίζονται με έναν μη ειδικό τρόπο. Ακόμα μέσα από τις τακτικές επαφές και την γνώση ψυχολογικών και λοιπών παραγόντων είτε από τον ίδιο είτε από το άμεσο περιβάλλον του, μπορεί να του απευθυνθεί με τρόπο κατανοητό και αντιληπτό από αυτόν στην από κοινού σχεδίαση του τρόπου διαχείρισης και της εκάστοτε θεραπευτικής προσέγγισης.

Ο οικογενειακός γιατρός αναπτύσσει μια μοναδική προσωποκεντρική προσέγγιση με αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στον ιατρό και τον ασθενή. Οι επανειλημμένες επαφές οδηγούν στην δημιουργία μιας οικειότητας μεταξύ του γιατρού και του ασθενή και σταδιακά καθιερώνεται μία προσωπική σχέση πέρα από χρονικά όρια.

Μια σχετικά πρόσφατη βρετανική επιστημονική μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκριτο ιατρικό περιοδικό, το British Medical Journal (BMJ), αναφέρει ότι η ''αφοσίωση'' σε έναν γιατρό οδηγεί μακροπρόθεσμα σε λιγότερες νοσηλείες. Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν δεδομένα μεγάλου αριθμού (>230.000) ατόμων ηλικίας από 62 έως 82 ετών, διαπιστώσαν ότι τα άτομα που είχαν συχνές επισκέψεις στον ίδιο γιατρό, είχαν πιο σπάνιες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Αυτή η αντιστρόφως ανάλογη σχέση ήταν ακόμη πιο έντονη σε όσους ασθενείς επισκέπτονταν συχνότερα σε γιατρό για διάφορα θέματα υγείας.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής σχέσης εμπιστοσύνης και αμοιβαίας υπευθυνότητας ανάμεσα στον ασθενή και στον γιατρό του, η οποία εγκαθίσταται και εδραιώνεται σταδιακά σε βάθος χρόνου. Η σχέση αυτή επιτρέπει στον γιατρό να παρέχει μια προσωποποιημένη φροντίδα που εμπεριέχει μια μοναδική αλληλεπίδραση και επικοινωνία ανάμεσα στον ίδιο και τον ασθενή. Αυτό έχει σαν συνέπεια καλύτερη και σφαιρική κατανόηση των προβλημάτων του ασθενή από τον ιατρό του, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του ασθενή.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. "Facts About Family Medicine", American Academy of Family Physicians. Retrieved 17-02-17.
  2. "Principles | About CFPC | The College of Family Physicians Canada". Cfpc.ca. Retrieved 17-02-17.
  3. Barker I., Steventon A., Deeny SR. Association between continuity of care in general practice and hospital admissions for ambulatory care sensitive conditions: cross sectional study of routinely collected, person level data BMJ 2017;356:j84 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j84