Ιανουάριος, μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 530.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ περίπου 265.000 πεθαίνουν από αυτόν. Αποτελεί την 4η αιτία θανάτου από καρκίνο σε γυναίκες παγκοσμίως και τη δεύτερη στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Αμερική η μέση ηλικία κατά τη διάγνωση είναι 48 έτη. Μόλις 6% των περιστατικών αφορούν ηλικιωμένες γυναίκες άνω των 85 ετών.

Στη χώρα μας ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ενώ περίπου 600 βρίσκονται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές εκτιμάται ότι περίπου 250 Ελληνίδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (99%) προκαλούνται από μια ομάδα ιών που ονομάζονται ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV (Human Papilloma Virus).

Οι ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses,HPV) αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία απλών DNA ιών διπλής έλικας με ένα πρωτεϊνικό καψίδιο (μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι) οι οποίοι δύνανται να προκαλέσουν πλήθος αλλοιώσεων, καλοηθών ή κακοήθων, στο δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου και ιδίως των γυναικών.

Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται άμεση επαφή του δέρματος ή του βλεννογόνου. Η απλή μεταφορά του ιού δεν είναι συνήθως ικανή να οδηγήσει σε φλεγμονή. Πρέπει να υπάρξει τριβή και να προκύψουν μικροτραυματισμοί (εκδορές) για να εισχωρήσει ο ιός στο επιθήλιο και να αναπτυχθεί. Η σεξουαλική επαφή (κολπική ή πρωκτική) αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο μετάδοσης. Σπανιότεροι τρόποι μετάδοσης είναι και άλλοι τύποι σεξουαλικής επαφής (τριβή των γεννητικών οργάνων με το χέρι ή μεταξύ τους, επαφή στόματος με τα γεννητικά όργανα) εφόσον υπάρχουν αμυχές στο επιθήλιο και το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργήσει σωστά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κολλήσετε από κατοικίδια, τουαλέτα, σεντόνια, χειρολαβές!

 Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!!!!

 ΕΜΒΟΛΙΑ HPV

Εικόνα1.jpg

Έχουν πλέον δοκιμαστεί σε πάνω από 100 εκατομμύρια γυναίκες. Σύμφωνα με τις μελέτες των εταιρειών, αλλά και βάσει της εμπειρίας μας στην καθημερινή πράξη,τα εν λόγω εμβόλια μπορεί να έχουν τις ίδιες συνηθισμένες παρενέργειες που εμφανίζονται σε όλων των ειδών τα εμβόλια(ελαφρά πυρετική κίνηση, πονοκέφαλος, τοπικός ερεθισμός στην περιοχή της ένεσης)

Καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να ξεκινήσει πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών. Άρα για τα Ελληνικά δεδομένα μια ασφαλή ηλικία έναρξης του εμβολιασμού είναι τα 11-14 έτη. Το εμβόλιο φυσικά μπορούν να το κάνουν και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είτε έχουν είτε όχι σεξουαλικές επαφές. Στην Ελλάδα καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Το πλέον σύγχρονο έχει την εμπορική ονομασία Gardasil 9 της εταιρίας MERCK και προσφέρει προφύλαξη από τη μόλυνση για εννέα τύπους HPV 6-11-16-18-31-33-45-52-58!

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Εικόνα2.jpg

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται με το test PAP και, επί ενδείξεων το μοριακό έλεγχο του HPV. Με το test PAP ανιχνεύονται αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, που, συνήθως, είναι αποτέλεσμα της HPV λοίμωξης. Από την άλλη, ο μοριακός έλεγχος του HPV μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε το γενετικό υλικό του ιού (DNA ή mRNA) στα κύτταρα του τραχήλου. Επί παθολογικών αποτελεσμάτων του προληπτικού ελέγχου, η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε κολποσκόπηση και, πιθανότατα, λήψη βιοψιών από τις πάσχουσες περιοχές του τραχήλου της μήτρας.

Εμβολιάσου και μην αμελείς τον τακτικό γυναικολογικό σου έλεγχο…

Πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία...

 Εικόνα3.jpg

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη