Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ): Φάρμακα και χειρουργική θεραπεία

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Γενικά 

Το 25% των αντρών αναφέρει συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό τα οποία οφείλονται κυρίως στην Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη και στην ηλικία των 70, το 50% παραπονιέται για ανάλογα συμπτώματα. Η ηλικία ο κύριος παράγοντας κινδύνου. 

Τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό (LUTS) περιλαμβάνουν την συχνουρία, την δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, το αίσθημα ατελούς κένωσης, την επιτακτικότητα ,την νυκτουρία, την καυσουρία κλπ.

Διάγνωση

Απαραίτητη κατά τη διαγνωστική προσέγγιση της ΚΥΠ είναι η φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της δακτυλικής εξέτασης του προστάτη. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί γενική εξέταση ούρων και καλλιέργεια ούρων ενώ καλό θα ήταν ο έλεγχος να περιλαμβάνει και την τιμή της κρεατινίνης ορού και το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Απεικονιστικά, ο έλεγχος του ανώτερου ουροποιητικού (υπερηχογράφημα νεφρών κύστεως προστάτη προ και μετά ούρηση) βοηθά στην αναγνώριση του μεγέθους του προστάτη και πιθανού υπολείμματος ούρων. 

Διαφορική διάγνωση θα πρέπει να γίνει από το στένωμα ουρήθρας, την λιθίαση της κύστης, τον καρκίνο του προστάτη, την ουρολοίμωξη και την νευρογενή κύστη.

Φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική αντιμετώπιση

Σε ασθενείς με ήπια συμπτωματολογία (βαθμολογία 0-7) μπορεί να προταθεί η προσεκτική παρακολούθηση που πρέπει να περιλαμβάνει και οδηγίες για αλλαγή στις συνήθειες της καθημερινότητας (λήψη υγρών, άσκηση κλπ) Εφόσον τα συμπτώματα είναι εντονότερα ή αποτύχουν τα παραπάνω ενδείκνυται η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Η φαρμακευτική θεραπεία, περιλαμβάνει τους α-αποκλειστές (a-blockers), τους αναστολείς της 5α-ρεδουκτάσης, τους συνδυασμούς αυτών των δύο, καθώς και φυτοθεραπευτικά σκευάσματα. Τα φυτικά εκχυλίσματα που κυρίως χρησιμοποιούνται στην ΚΥΠ είναι τα Pigeum africanum, saw palmetto, και το Echinacea purpurea. Καλά οργανωμένες μελέτες υπάρχουν κυρίως για το saw palmetto το οποίο και φαίνεται να παρουσιάζει καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ασθενών με ΚΥΠ. Αντίθετα μεγάλες μετα- αναλύσεις διαφωνούν με τα παραπάνω συμπεράσματα. Τα παραπάνω διφορούμενα αποτελέσματα οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία να συστήσουν ειδική ομάδα μελέτης των σκευασμάτων αυτών της οποίας οι μελέτες και οι συστάσεις αναμένονται εντός του έτους .  

Όταν υπάρχουν παράγοντες που επιβάλλουν πιο «επιθετική» θεραπεία ή όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η επέμβαση εκλογής είναι η αφαίρεση του αδενώματος (απλή προστατεκτομή). Σε μέγεθος προστάτη ίσο ή μικρότερο από 100cc η επέμβαση διενεργείται διουρηθρικά (ονομάζεται διουρηθρική προστατεκτομή και μπορεί να γίνει με διαφορετικές τεχνολογίες όπως μονοπολική TURP, διπολική TURIS, laser κλπ). Αν το μέγεθος του προστάτη ξεπερνάει τα 100 cc τότε η επέμβαση διενεργείται με τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (laser, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά).  

Η διεγχειρητική αιμορραγία που απαιτεί μετάγγιση είναι 2-5% ποσοστά που μειώνονται με την χρήση της ΤURIS τεχνικής. Όσο αναφορά την ρομποτική απλά προστατεκτομή πρόσφατη μελέτη μας σε μεγάλο αριθμό χειρουργείων απέδειξε ότι είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ανοιχτή αλλά με σαφώς μειωμένα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών και ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στην καθημερινότητα των ασθενών.

Τέλος το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι μετά την επέμβαση ο ασθενής πρέπει να συνεχίζει να παρακολουθεί το PSA κανονικά. 

Πηγές:

  • Boyle P, Robertson C, Lowe F, Roehrborn C. Updated meta-analysis of clinical trials of Serenoa repens extract in the treatment of symptomatic benign prostatic hyperplasia. BJU Int. 2004 Apr;93(6):751-6
  • Fusco F, Creta M, De Nunzio C, Gacci M, Li Marzi V, Finazzi Agrò E. Alpha-1 adrenergic antagonists, 5-alpha reductase inhibitors, phosphodiesterase type 5 inhibitors, and phytotherapic compounds in men with lower urinary tract symptoms suggestive of benign prostatic obstruction: A systematic review and meta-analysis of urodynamic studies. Neurourol Urodyn. 2018 Aug;37(6):1865-1874.
  • Treharne C, Crowe L, Booth D, Ihara Z. Economic Value of the Transurethral Resection in Saline System for Treatment of Benign Prostatic Hyperplasia in England and Wales: Systematic Review, Meta-analysis, and Cost-Consequence Model. Eur Urol Focus. 2018 Mar;4(2):270-279
  • Mourmouris P, Keskin SM, Skolarikos A, Argun OB, Karagiannis AA, Tufek I, Obek C, Riza Kural A. A prospective comparative analysis of robot-assisted vs open simple prostatectomy for benign prostatic hyperplasia. BJU Int. 2019 Feb;123(2):313-317.
Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD MSc PhD FEBU

Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD MSc PhD FEBU

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη