Κατάψυξη Ωαρίων…Το πολυτιμότερο δώρο που θα κάνετε στον εαυτό σας!

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την γυναικεία γονιμότητα είναι η ηλικία και ως εκ τούτου οι πιθανότητες να επιτευχθεί μια κύηση ελαττώνονται με την πάροδό των χρόνων. Tα πιο γόνιμα χρόνια της γυναίκας περιλαμβάνουν τη δεκαετία από τα 20 μέχρι τα 30 έτη, ενώ μετά την ηλικία των 35 η γονιμότητα μειώνεται κατακόρυφα. Στα 25 χρόνια, υπολογίζεται ότι οι πιθανότητες να συλλάβει ένα ζευγάρι ύστερα από τρεις μήνες ελεύθερων και τακτικών ερωτικών επαφών είναι 20%  και 8 στις 10 γυναίκες ηλικίας 30 ετών θα συλλάβουν μέσα σε έναν χρόνο! 

Πολλές γυναίκες επιθυμούν να δώσουν παράταση στο χρόνο απόκτησης απογόνου για πολλούς λόγους. Η μέθοδος της κατάψυξης ωαρίων είναι μια ελκυστική επιλογή, καθώς είναι ένας τρόπος να «παγώσει» το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και να διατηρηθούν τα νεότερα και πιο υγιή ωάρια.

Όσο νεότερη μια γυναίκα προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων, τόσο περισσότερα και καλύτερης ποιότητας θα είναι τα ωάρια που θα συλλεχθούν. Επομένως, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η πιθανότητα για μελλοντική κύηση. Ιδανική ηλικία είναι από 28 – 36, ανάλογα βέβαια με την ωοθηκική επάρκεια της κάθε γυναίκας. 

                                            ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ_1.jpg

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και διαρκεί 10 περίπου ημέρες. Για την κρυοσυντήρηση ωαρίων η γυναίκα πρέπει να απευθυνθεί σε γυναικολόγο, ο οποίος ασχολείται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τις περισσότερες φορές, υποβάλλεται σε διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών µε στόχο την πολλαπλή παραγωγή ωαρίων. Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 10 με 12 ηµέρες από την έναρξη της περιόδου. Ακολουθεί το στάδιο της ωοληψίας, κατά το οποίο συλλέγονται τα ωάρια τα οποία στη συνέχεια καταψύχονται.

Όσον αφορά τον αριθμό ωαρίων που πρέπει να καταψυχθούν, μία γυναίκα που έχει καταψύξει 20 ωάρια,  υπολογίζεται ότι έχει πιθανότητα 90% να αποκτήσει παιδί. Το ποσοστό αυτό ελαττώνεται στο 60% όταν υπάρχουν δέκα κατεψυγμένα ωάρια.

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι μία γυναίκα ηλικίας 20 - 30 ετών χρειάζεται τέσσερα ωάρια για να προκύψει μία γενετικά σωστή βλαστοκύστη, η οποία θα οδηγήσει στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού. Η ίδια γυναίκα στην ηλικία των 37 θα χρειαστεί αντιστοίχως οκτώ ωάρια.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία στην οποία η γυναίκα κατέψυξε τα ωάριά της. Οι γυναίκες που καταψύχουν ωάρια πριν τα 30 τους χρόνια, έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχών κυήσεων!

                                            ΠΑΝΑΓΑΚΗΣ_2.jpg

Τα πιο κατάλληλα ωάρια για κρυοσυντήρηση είναι τα ώριμα (δεύτερης μετάφασης). Παρ’ όλα ταύτα, πολλοί προχωρούν σε κατάψυξη του συνόλου των ληφθέντων ωαρίων.

Συνήθως τα ωάρια καταψύχονται ένα-ένα ούτως ώστε να μη χρειαστεί να αποψυχθούν όλα μαζί όταν θελήσει η γυναίκα να μείνει έγκυος. Μπορούν λοιπόν, να χρησιμοποιηθούν σε πολλαπλές εμβρυομεταφορές, με καλύτερα αποτελέσματα.Όταν η γυναίκα επιθυμήσει να τεκνοποιήσει, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται. 

Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, τα ωάρια μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα για μια δεκαετία. Το ίδιο ισχύει και για τα κατεψυγμένα έμβρυα όσο και για το κατεψυγμένο σπέρμα.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της! Αν και μπορεί να μην χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσει, σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδείχθηκε εξαιρετικά σωστή απόφαση. Αρκετές από τις γυναίκες αυτές θα μείνουν φυσιολογικά  έγκυες και αυτό είναι το ιδανικότερο σενάριο. Εφόσον όμως δεν προκύψει εγκυμοσύνη, όταν η γυναίκα αποφασίσει να γίνει μητέρα, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα!

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία!!!

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη