Μετά τον Κορονοϊό Εποχή: Ποιοί Χρειάζονται Επανέλεγχο και Παρακολούθηση

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Η πορεία που ακολούθησε η πανδημία του νεότερου κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια και οι ευρείες επιπτώσεις της στην υγεία και την ευεξία της κοινωνίας, μόνο με το μαρτύριο του Σίσυφου μπορεί να παραλληλιστεί. Καθώς η επιβάρυνση των συστημάτων Υγείας υποχωρεί και διαφαίνεται το πραγματικό ενδεχόμενο να καταστεί η νόσος μια διαχειρίσιμη κατάσταση τύπου γρίπης, μπαίνουμε σταδιακά σε μια περίοδο «φυσιολογικότητας». Ο χρόνος θα δείξει εάν ο συντονισμένος αγώνας που δόθηκε οδεύει προς το τέλος του ή εάν θα βιώσουμε νέους κύκλους κοινωνικής αποστασιοποίησης και ασθένειας.  Όμως  πολλοί νοσήσαντες από κορονοϊό πρόκειται να βιώσουν το δικό τους νέο Γολγοθά, τους μήνες μετά την ανάρρωση. 

                                                                             

                                                                ΕΙΚ_1.jpg

Οι ασθενείς που αναρρώνουν, αναφέρουν εμμένουσα συμπτωματολογία ανάλογα με την βαρύτητα της ίωσης, την ηλικία, τα συμπαρομαρτούντα νοσήματα και την διενέργεια πλήρους εμβολιασμού.  Οι περισσότεροι βιώνουν μια περίοδο μεγάλης κούρασης, που ενίοτε επεκτείνεται σε μακρό χρονικό διάστημα πάνω από τρεις μήνες, ενώ όσοι νόσησαν σοβαρά περνάνε μια περίοδο αποκατάστασης άνω των 35 μηνών κατά μέσον όρο. Τα συχνότερα συμπτώματα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πέραν της κούρασης η αδυναμία άσκησης, η δύσπνοια στην προσπάθεια, επεισόδια ζάλης, το αίσθημα παλμών και η πνευματική δυσλειτουργία (1).                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ο κορονοϊός προσβάλλει άμεσα τα κύτταρα του καρδιαγγειακού συστήματος (μυοκάρδιο, αγγεία της συστηματικής και της πνευμονικής κυκλοφορίας), ενώ επίσης προκαλεί έμμεσα βλάβες και μέσα από την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος (μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, επιτάχυνση της αθηροσκλήρυνσης). Εξ’ αιτίας αυτών των χαρακτηριστικών του ιού, οι ασθενείς μετά την νόσηση παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα: στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, αρρυθμίες, θρομβοεμβολική νόσο (2). Η φλεγμονώδης  προσβολή του μυοκαρδίου μάλιστα αναδεικνύεται  έμμεσα απεικονιστικά με μαγνητική τομογραφία μέχρι και στο 60% των ασθενών, όπως και η βλάβη των μικρών αγγείων της καρδιάς που σχετίζεται με στηθαγχικά ενοχλήματα. Μάλιστα οι βλάβες συμβαίνουν ανεξάρτητα από την βαρύτητα της νόσησης και τους λοιπούς παράγοντες (3,4).                                                                                                                                                                                                                                                                                         Η δριμύτητα του συνδρόμου δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ψυχική σφαίρα, τουναντίον. Πολλοί ασθενείς με σοβαρή νόσηση που απαίτησε νοσηλεία, αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους που δεν προϋπήρχαν, που σε ποσοστό 20% και 40% αντίστοιχα είναι σημαντικής βαρύτητας για την καθημερινότητά τους. Ακόμα και στον γενικό πληθυσμό χωρίς σοβαρή νόσηση επηρεάστηκε η ποιότητα της ζωής τους για πάνω από 3 μήνες, ενώ ανάμεσα σε 250.000 ανθρώπους με κορονοϊό ο κίνδυνος για ήπια κατάθλιψη και διαταραχή του ύπνου ήταν αυξημένος κατά 15-20% (5,6).

 

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η ανάρρωση από πνευμονία εκ κορονοϊού, θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια συνολική ιατρική εξέταση μετά από ένα μήνα και εάν υπάρχουν εμμένοντα συμπτώματα ή παθολογικά ευρήματα επίσης μετά από τρείς μήνες. Οι ελάχιστες εξετάσεις που χρειάζονται να γίνουν σε όλους τους ασθενείς είναι κλινική εξέταση από παθολόγο ή πνευμονολόγο και καρδιολόγο, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι περισσότεροι με συμπτώματα πιο σοβαρά από αυτά του κοινού κρυολογήματος, θα χρειαστεί να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση, αξονική τομογραφία θώρακος και υπερηχοκαρδιογράφημα. Ανάλογα με τα συμπτώματα και τα ευρήματα, μπορεί να χρειαστούν Holter ρυθμού 24ώρου και δοκιμασία κοπώσεως ή απεικονιστική δοκιμασία ισχαιμίας μυοκαρδίου.                                                                    
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν διαταραχές μνήμης, σοβαρές διαταραχές του ύπνου, δυσκολία στην συγκέντρωση ή βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης ή υπερβολικού άγχους χρειάζεται να εξεταστούν από νευρολόγο και ή ψυχίατρο και ψυχολόγο. Ο κορονοϊός μπορεί να αποκαλύψει μια λανθάνουσα ψυχική νόσο που απαιτεί εξειδικευμένη παρέμβαση.                                                                                                                                                                                                                                                                 
Όσον αφορά στις μακροχρόνιες επιπλοκές μετά τους τρεις μήνες, περισσότερες ποιοτικές πληροφορίες μπορούν να δώσουν η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας, η αξονική αγγειογραφία πνευμονικής αρτηρίας, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς και η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως ανάλογα με την περίσταση. Τέλος η νόσος του κορονοϊού μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και να απαιτηθούν περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις (7,8).          

                                         ΕΙΚ_2.jpg  

Όπως όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν, μετά την πανδημία χρειάζεται να προλάβουμε ένα επαπειλούμενο κύμα χρόνιας αναπνευστικής και καρδιακής νόσου.                     

Εάν αναρρώσατε από σοβαρή νόσηση από κορονοϊό ή έχετε συμπτώματα σπεύσατε να εξεταστείτε!

Νίκος Ανουσάκης - Βλαχοχρήστου Ειδ. Καρδιολόγος

Νίκος Ανουσάκης - Βλαχοχρήστου Ειδ. Καρδιολόγος

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη