Ψωρίαση, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου (Μέρος Β΄)

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια νόσος η οποία προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τις αρθρώσεις αλλά συνδέεται και με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Δερματικές αλλοιώσεις και εικόνα εαυτού

Οι βλάβες που προκαλεί στο δέρμα ποικίλλουν σε αριθμό και έκταση. Σε κάποια άτομα είναι μικρές και δυσδιάκριτες, σε άλλα είναι ιδιαίτερα εμφανείς και υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις όπου οι ψωριασικές πλάκες μπορεί να καλύψουν ολόκληρο το σώμα. Η καλυμμένη από αργυρόχροα λέπια ερυθρή ψωριασική πλάκα είναι μια ''βρώμικη'' αλλοίωση που επηρεάζει ψυχολογικά τα άτομα που πάσχουν από ψωρίαση και τους δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση. Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του οργανισμού. Η προσβολή του από την ψωρίαση και οι εμφανείς βλάβες οδηγούν σε συναισθήματα ντροπής, αλλοίωσης της εικόνας εαυτού και μείωση της αυτοεκτίμησης του πάσχοντα με αποτέλεσμα να αποφεύγει τις κοινωνικές συναναστροφές και να αναπτύσσει κοινωνική φοβία.

Ψωριασική αρθρίτιδα και συναισθηματική επιβάρυνση

Τα συμπτώματα από το δέρμα μπορεί να είναι πέρα από εμφανή και ιδιαίτερα ενοχλητικά όπως έντονος κνησμός και πόνος. Η συνύπαρξη ψωριασικής αρθρίτιδας όπου ο πόνος και ο περιορισμός των κινήσεων επηρεάζει την καθημερινότητα, την φυσική δραστηριότητα και την αυτονομία του ατόμου προκαλεί σημαντικό ψυχολογικό στρες και αρνητική επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Επιδρά στην καθημερινότητα του δυσχεραίνοντας τις καθημερινές δραστηριότητες ακόμα και αυτές της αυτοεξυπηρέτησης όπως το να ντυθεί. Η απώλεια αυτή της φυσικής λειτουργικότητας επηρεάζει και δυσχεραίνει και την κοινωνική λειτουργικότητα του και οδηγεί σε συναισθηματική επιβάρυνση του ασθενούς.

Κοινωνικός περίγυρος και σχετίζεσθαι

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, δεν κολλάει με την σωματική επαφή και την χρήση κοινών αντικειμένων και δεν σχετίζεται με την υγιεινή του ατόμου. Ωστόσο, η άγνοια που υπάρχει γύρω από την ψωρίαση και την φύση της ασθένειας ενδέχεται να δημιουργήσει δυσκολίες στην εργασία, στις κοινωνικές σχέσεις και στη σχέση με το άλλο φύλο. Σε περίπτωση που υπάρχει ψωρίαση στα γεννητικά όργανα, αυτό ενέχει σημαντικό ψυχολογικό φορτίο και επιφέρει περισσότερο στρες στον πάσχοντα καθώς επηρεάζει και την ερωτική του ζωή. Επιπλέον, το άτομο πρέπει να υπόκειται διαρκώς σε ορισμένους περιορισμούς προκειμένου να μην παρουσιαστεί έξαρση της νόσου.

Η ψυχολογία του πάσχοντα

Σημαντικό ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση θεωρεί ότι η νόσος αποτελεί μειονέκτημα και επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους, ακόμα και χωρίς την παρουσία αρθρίτιδας. Άλλωστε τα άτομα με ψωρίαση παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης άγχους, κατάθλιψης αλλά και τάσεις αυτοκτονίας.
Δυστυχώς η ψυχολογική επιβάρυνση των ασθενών αυτών, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα και μετά τον πλήρη έλεγχο της νόσου και της συμπτωματολογίας, συχνά παραβλέπεται. Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση στα πλαίσια της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να συμφιλιωθούν με την νόσο τους και να έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα. Επιπλέον, θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους γεγονός που μειώνει μακροπρόθεσμα και τις εξάρσεις της νόσου.
Συμπερασματικά, η ψωρίαση είναι μια χρόνια μη μεταδοτική νόσος που προσβάλει πρωτίστως το δέρμα και τις αρθρώσεις, δεν θεραπεύεται αλλά αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις το άτομο με ψωρίαση μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή.

Διαβάστε το πρώτο μέρος του άρθρου εδώ:

Ψωρίαση, μια αυτοάνοση πάθηση (Μέρος Α΄)

 

Πηγές:

Grozdev I, Korman N, Tsankov N. Psoriasis as a systemic disease. Clin Dermatol. 2014 May-Jun;32(3):343-50.
Dhir V, Aggarwal A. Psoriatic arthritis: a critical review. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Apr;44(2):141-8. Review.
Kwan Z, Bong YB, Tan LL, Lim SX, Yong ASW, Chng CC, Tan MP, Ismail R. Determinants of quality of life and psychological status in adults with psoriasis. Arch Dermatol Res. 2018 Jul;310(5):443-451.
Kimball AB1, Jacobson C, Weiss S, Vreeland MG, Wu Y. The psychosocial burden of psoriasis. Am J Clin Dermatol. 2005;6(6):383-92.