Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις της Κύστεως: Υπάρχουν λύσεις σε αυτό το βασανιστικό πρόβλημα;

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

Εισαγωγή 

Η λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως στις γυναίκες είναι εξαιρετικά συχνή, καθώς υπολογίζεται ότι το 30% των γυναικών θα βιώσει αυτό το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 25 και το 50% κατά την διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, συνήθως είναι ένα επεισόδιο το οποίο αν αντιμετωπιστεί σωστά δεν υποτροπιάζει και έτσι δεν ταλαιπωρεί τις γυναίκες. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών η κατάσταση αυτή υποτροπιάζει και μάλιστα αρκετά συχνά. Για να θεωρήσουμε ότι μια γυναίκα έχει υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις θα πρέπει η λοίμωξη να έχει υποτροπιάσει τουλάχιστον δύο φορές μέσα σε ένα εξάμηνο, ή τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο. 

Αιτιολογία 

Σαφή απάντηση στην αιτιολογία της παθολογικής αυτής κατάστασης δεν έχουμε. Έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι παράγοντες ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς, χωρίς όμως κάποιος από αυτούς να έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί ξεκάθαρο αιτιολογικό παράγοντα. Στην προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι παράγοντες αυτοί είναι η σεξουαλική δραστηριότητα και κυρίως η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων, η χρήση σπερματοκτόνου, το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και το ιστορικό με ουρολοιμώξεις από παιδική ηλικία. Στις μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι το ιστορικό ουρολοιμώξεων πριν την εμμηνόπαυση, η ακράτεια ούρων, η ατροφική κολπίτιδα και η κυστεοκήλη.

Αντιμετώπιση

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει η γυναίκα ότι η οριστική θεραπεία αυτού του σημαντικού προβλήματος απαιτεί συμμόρφωση από την πλευρά της, όσον αφορά τις ιατρικές οδηγίες, αλλά και αρκετή υπομονή, γιατί δυστυχώς η αντιμετώπιση μπορεί να χρειαστεί αρκετό χρόνο. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι σε λίγες περιπτώσεις οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις αντιμετωπίζονται, αλλά δεν θεραπεύονται. Με άλλα λόγια, καθυστερούν πολύ οι υποτροπές και δεν ενοχλούν, ωστόσο δεν εξαφανίζονται τελείως. 

Οι θεραπευτικές επιλογές που έχουν μελετηθεί είναι πάρα πολλές με την κάθε μια να προσφέρει διαφορετικού βαθμού ανταπόκριση στην επίτευξη του στόχου της θεραπείας. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε αυτές που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν.

  • Εφαρμογή ενδοκολπικής αλοιφής οιστρογόνου. 

  • Από του στόματος ανοσοθεραπεία με Uro-Vaxom

  • Cranberries ( πολύ μικρό το όφελος)

  • D- mannose

  • Ενδοκυστική έγχυση υαλουρονικού οξέως και χονδροϊτίνης 

  • Χημειοπροφύλαξη με αντιβιοτικά (χαμηλές δόσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή χορήγηση πριν την σεξουαλική επαφή)

  • Αντιβιοτική αγωγή με την εμφάνιση συμπτωμάτων 

Συμπέρασμα

Ο ουρολόγος έχει στην φαρέτρα του αρκετά όπλα για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού προβλήματος για τις γυναίκες. Με την κατάλληλη συνεργασία ιατρού και ασθενούς είναι δυνατή η αντιμετώπιση των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες και συνήθως δεν βρίσκουν λύση για χρόνια. 

 
 
 
Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD MSc PhD FEBU

Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD MSc PhD FEBU

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη