Υστερεκτομή…Τί είναι, πώς τη βιώνει και τί πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα

Κατηγορία: Ψυχολογία και ιατρικήΔημοσιεύθηκε στις

H υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ποικίλων γυναικολογικών παθήσεων και ορίζεται ως η χειρουργική αφαίρεση της μήτρας. Η αφαίρεση μόνο της μήτρας σημαίνει πώς ο ορμονικός κύκλος της γυναίκας συνεχίζει να λειτουργεί όπως πριν και δεν αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Εάν όμως μαζί με την μήτρα αφαιρεθούν και οι ωοθήκες τότε πρόκειται για ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και η γυναίκα μπαίνει στη λεγόμενη ιατρογενή εμμηνόπαυση.

Η υστερεκτομή ενδέχεται να χρειάζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ινομυώματα της μήτρας
  • Δυσλειτουργική αιμορραγία
  • Δυσμηνόρροια
  • Πρόπτωση μήτρας
  • Ενδομητρίωση
  • Αδενομύωση
  • Χρόνιο πυελικό άλγος
  • Προκαρκινικές αλλοιώσεις τραχήλου μήτρας, ενδομητρίου
  • Καρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών ή του ενδομητρίου

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές υστερεκτομής η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από την ένδειξη και την εμπειρία φυσικά του γυναικολόγου:

ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ, η οποία εκτελείται με εγκάρσια χαμηλή τομή στο ύψος της ηβικής σύμφυσης ή κάθετη μέση υπομφάλια τομή και παρέχει άριστη προσπέλαση και έλεγχο της περιοχής, δεν περιορίζεται από το μέγεθος της μήτρας ή παλαιότερες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα, ενώ εκτελείται και με περιοχική αναισθησία. Μειονεκτεί στο ότι εκτελείται τομή στην κοιλιακή χώρα, μπορεί να προκληθούν ουλές στην επούλωση του τραύματος, έχει μεγαλύτερη νοσηρότητα από τις άλλες τεχνικές, η αποχή από την εργασία είναι μεγαλύτερη, ο μετεγχειρητικός πόνος πιο έντονος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές, ενώ είναι κ πιο αυξημένη η συχνότητα εμφάνισης συμφύσεων και κηλών.

ΚΟΛΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ, η οποία εκτελείται διακολπικά, δεν εγκαταλείπει ουλές, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μικρότερος σε σχέση με τις άλλες τεχνικές ενώ πραγματοποιείται και με περιοχική αναισθησία. Ωστόσο, δεν παρέχει δυνατότητα για έλεγχο της πυέλου και περιορίζει τη δυνατότητα χειρισμών κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ, η οποία εκτελείται λαπαροσκοπικά με 3-4 μικρές τομές 1-2 εκατοστών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο, λιγότερες μέρες νοσηλείας και αποχής από την εργασία ενώ παρέχει τη δυνατότητα για άριστο έλεγχο της πυέλου. Ωστόσο, πραγματοποιείται μόνο με γενική αναισθησία, είναι ακατάλληλη για ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και φυσικά απαιτεί μεγάλη εμπειρία από το γυναικολόγο.

Πώς βιώνει μια γυναίκα την υστερεκτομή;

Η μήτρα είναι για μια γυναίκα κάτι παραπάνω από ένα όργανο του σώματός της . Σε πολλές ολοκληρώνει την ταυτότητα και την εικόνα του εαυτού τους ενώ σε άλλες είναι ένδειξη γονιμότητας και θηλυκότητας. Αρκετά συχνά λοιπόν, γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή αισθάνονται ότι η θηλυκότητα τους και η γυναικεία τους φύση έχουν αλλοιωθεί σημαντικά. Πολλές φορές εκφράζουν ότι δεν αισθάνονται επιθυμητές, ότι νιώθουν ανίκανες ή «άδειες» χωρίς τα γεννητικά τους όργανα, πιστεύοντας ότι δεν μπορούν πια να απολαύσουν τη σεξουαλική επαφή όπως στο παρελθόν. Επιπλέον, υπάρχει φόβος για τη σεξουαλική πράξη, όπως ότι θα πονέσουν ή ότι θα αιμορραγήσουν. Επίσης, η διακοπή της περιόδου και τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης σε μία νέα γυναίκα η οποία έχει υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων, της δημιουργούν μια αίσθηση γήρατος και κλεισίματος του κύκλου της θηλυκότητάς της και της ύπαρξής της ως γυναίκα .Όλα αυτά αλλοτριώνουν την εικόνα για τον εαυτό και την οντότητά της.

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα;

Κάθε γυναίκα οφείλει να γνωρίζει ότι η σεξουαλική πράξη λαμβάνει χώρα στην περιοχή του κόλπου της, ο οποίος παραμένει σχεδόν ακέραιος μετά τη χειρουργική επέμβαση. Το ζευγάρι λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά, με πλήρη κολπική διείσδυση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τους. Επίσης, η γυναίκα πρέπει να ενημερώνεται από το γυναικολόγο της ότι έχει τη δυνατότητα να βιώσει ηδονή και οργασμό, τόσο κατά την κολπική συνουσία, όσο και κατά την κλειτοριδική διέγερση. Πολλές μάλιστα γυναίκες δήλωσαν ότι η σεξουαλική λειτουργία και η ικανοποίηση τους μετά τη χειρουργική επέμβαση βελτιώθηκαν, καθώς δεν είχαν πια τα συμπτώματα της πάθησης που τις οδήγησε στην επέμβαση, όπως πυελικός πόνος ή κολπική αιμόρροια.
Η υστερεκτομή είναι η συχνότερη γυναικολογική επέμβαση παγκοσμίως. Η κάθε γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε αυτή θα πρέπει να ενημερώνεται όχι μόνο για το ιατρικό κομμάτι της διαδικασίας και των πιθανών επιπλοκών της αλλά και για όλα όσα την προβληματίζουν για την εν γένει μελλοντική της θηλυκότητα. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας για να λύσουμε οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό!!

 

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Γεώργιος Παναγάκης Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, MSc, Ph.D

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη