Ο Ύπνος του Νεογέννητου και Πώς θα Βοηθήσουμε το Μωρό μας στην Αλλαγή του Βιολογικού του Ρυθμού

Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

Όταν γεννιέται το μωρό αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ήδη ένας εγκατεστημένος ρυθμός ύπνου- ξύπνου. Ξυπνάει κάθε τρεις με τέσσερες ώρες περίπου για να σιτιστεί, να του αλλάξουν την πάνα και να του μιλήσουν. Αυτή η εναλλαγή στοργής είναι πολύ σημαντική όταν το παιδί είναι ξύπνιο.

Ενεργός και μη ενεργός φάση 

Το νεογέννητο συνεχίζει ένα σχήμα ύπνου παρόμοιο με του εμβρύου. Κατά τον ενεργό ύπνο κινεί τα μάτια, τρέμει το πηγούνι του, αναπνέει  ακανόνιστα, ίσως αναστενάζει και πραγματοποιεί μικρές και απότομες κινήσεις των άκρων. Δεν πρέπει να διακόψουμε το ύπνο αυτού του τύπου, ακόμα κι αν μοιάζει το παιδί ανήσυχο, διότι είναι απόλυτα φυσιολογικός. Αν οι γονείς δεν το γνωρίζουν αυτό, είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν να χαϊδεύουν το μωρό, να το παίρνουν αγκαλιά ή να το νανουρίζουν. Όμως, αυτή η αντίδραση των γονέων στην προσπάθειά τους να κοιμίσουν το νεογέννητο, φέρνει ως αποτέλεσμα την διακοπή μιας φυσιολογικής φάσης του ύπνου του. Μετά από τριάντα με σαράντα λεπτά ενεργού ύπνου, το μωρό μπαίνει στον πιο βαθύ ύπνο, ο οποίος ονομάζεται μη ενεργός. Κατά τον μη ενεργό ύπνο, παρατηρούμε το νεογνό να είναι απόλυτα χαλαρωμένο, χωρίς να βγάζει αναστεναγμούς ή να κουνιέται και να αναπνέει απαλά και βαθιά. 

Μέχρι να κλείσει σχεδόν τους δύο μήνες της ζωής του, το βρέφος κοιμάται σε φάσεις τριών έως πέντε ωρών. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε κάποιες σαφείς ρουτίνες, προκειμένου να καθιερωθεί ένα ωράριο ανάπαυσης και φαγητού. Για να διευκολύνουμε αυτή την αλλαγή ρυθμού του μωρού, καθώς ο ύπνος και η σίτιση είναι οι δύο κυριότερες  ασχολίες του βρέφους τους πρώτους μήνες της ζωής του, θα επικεντρωθούμε στις ακόλουθες συστάσεις: 

  1. Συνιστούμε, η μητέρα να ταΐζει το μωρό της, όποτε μπορεί στο ίδιο μέρος, με φως, απαλή μουσική και ευχάριστη θερμοκρασία. Το μωρό πρέπει να παραμένει ξύπνιο σε όλη τη διάρκεια του θηλασμού ή της σίτισης με μπιμπερό. Αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο, καθώς το βρέφος έχει την τάση να κοιμάται όταν τρέφεται. Η μητέρα θα πρέπει να του μιλάει και να το χαϊδεύει, ώστε να το κρατάει σε εγρήγορση. Με αυτό τον τρόπο το μωρό θα σιτίζεται καλύτερα, θα κοιμηθεί περισσότερο και δεν θα συνδέσει την ώρα του γεύματος με την κατάσταση του ύπνου. 

  2. Έπειτα από κάθε γεύμα, το βρέφος θα πρέπει να παραμένει ξύπνιο σε όρθια θέση, πάνω στην αγκαλιά των γονιών του ή να το τοποθετούν απέναντι τους ανασηκωμένο ώστε να τους βλέπει, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. Χαϊδεύοντας με ηρεμία την πλάτη του μωρού για δέκα με δεκαπέντε λεπτά, βοηθάμε να αποβληθούν αέρια και κενώσεις.

  3. Μια πολύ σημαντική ρουτίνα που θα πρέπει να καθιερωθεί είναι το βρεφικό μασάζ. Οι γονείς θα πρέπει να ορίσουν ένα εύρος δύο ωρών αργά το απόγευμα ή το βράδυ, όπου θα πραγματοποιείται το μπάνιο του μωρού και στη συνέχεια το βρεφικό μασάζ με μια ενυδατική κρέμα, με βάση το χαμομήλι ή την καλέντουλα. Το βρεφικό μασάζ προσφέρει απόλυτη χαλάρωση, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την εμφάνιση των κολικών και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ του παιδιού και των γονέων. Και το πιο σημαντικό είναι ότι μπορεί να λάβει ενεργό ρόλο και ο πατέρας σε αυτή την διαδικασία, διότι δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της μητέρας η μετάδοση της στοργής και της αγάπης. Με αυτό τον τρόπο, το μωρό μαθαίνει περνώντας ο καιρός, ότι όταν ολοκληρώνεται το μπάνιο και το μασάζ του, ακολουθεί το φαγητό και ο βραδινός ύπνος. Αποτελεί στόχο, ο ύπνος του βρέφους  τη νύχτα, μετά τους δύο μήνες να είναι χωρίς διακοπή για αρκετές ώρες, ώστε να ξεκουράζονται ικανοποιητικά και οι γονείς. 

  4. Δεν χρειάζεται να το λικνίσετε στην αγκαλιά ή στην κούνια του για να αποκοιμηθεί. Θυμηθείτε ότι, όσο ήταν έμβρυο δεν λικνίζατε την κοιλιά σας για να κοιμηθεί, ούτε χρειαζόταν να του μιλάτε και να το χαϊδεύετε. Όλα όσα χρειάζεται το παιδί για να αισθανθεί την αγάπη, πρέπει να συμβαίνουν στις προηγούμενες συστάσεις, όταν δηλαδή το παιδί παραμένει ξύπνιο. Στο δωμάτιο θα πρέπει να μην υπάρχει φως, να επικρατεί ησυχία και να είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία, διότι το κρύο ή ζέστη είναι πιθανό να προκαλέσουν ανησυχία την ώρα που κοιμάται. Αυτές οι συνθήκες πρέπει να είναι ίδιες πάντα τόσο για τον νυχτερινό ύπνο, όσο και για τις σιέστες. Ενδεχομένως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πιπίλα ή ένα πανάκι παρηγοριάς, ως στοιχεία συνδεδεμένα με τον ύπνο. 

Χρυσός κανόνας για την μητέρα 

Είναι πολύ σημαντικό για τη μητέρα την περίοδο της λοχείας να εντάξει την ξεκούρασή της στα ωράρια ύπνου του παιδιού της. Η νέα κατάσταση με τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια και ο αποκλειστικός θηλασμός,  εκτός από αισθήματα χαράς και ευτυχίας, φέρνει άγχος, κούραση και εξάντληση μέχρι το ζευγάρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αν η μητέρα έχει έλλειψη ύπνου, είναι πιθανό να εμφανίσει σημεία επιλόχειου κατάθλιψης. Γι’αυτό, κρίνεται απαραίτητο, να υπενθυμίζεται συχνά στη νέα μαμά, πως μπορεί να αναζητήσει βοήθεια όποτε το χρειαστεί, προκειμένου να ξεκουράζεται, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μωρού της.

Τέλος, ο ύπνος είναι μία συνήθεια που εκπαιδεύεται. Όσο πιο συνεπείς είναι οι γονείς στην εφαρμογή των παραπάνω συνηθειών, τόσο πιο γρήγορα θα εγκατασταθεί η ρουτίνα για έναν ικανοποιητικό βραδινό ύπνο. Εξάλλου, ο ύπνος θρέφει τα μωρά…!