Οδηγίες προς Ναυτιλομένους... Μπαμπάδες

Κατηγορία: Ψυχολογία παιδιού και οικογενείαςΔημοσιεύθηκε στις

Ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειας, αδιαμφισβήτητα είναι η πιο σημαντική αλλαγή στη ζωή ενός ζευγαριού. Είναι η στιγμή, που προστίθενται οι ρόλοι της μητέρας και του πατέρα. Κυριαρχούν πληθώρα συναισθημάτων, όπως συγκίνηση και ευτυχία, αλλά και φόβος και αγωνία για το «άγνωστο», το οποίο πρόκειται να αντιμετωπίσουν. 

Οι περισσότερες μητέρες, θεωρούν λανθασμένα ότι έχουν όλη την ευθύνη πάνω τους. Εφόσον θηλάζει αποκλειστικά η μητέρα, σίγουρα η σίτιση του βρέφους συνδέεται μοναδικά με εκείνη. Ωστόσο, η συμβολή του πατέρα τις πρώτες μέρες στο σπίτι, κρίνεται απαραίτητη, αφού η ενασχόληση με το βρέφος ενισχύει τον πατρικό δέσιμο με το νέο μέλος. Τόσο στη φροντίδα του παιδιού, όσο και στην εκπαίδευση του ύπνου που μπορεί να ξεκινήσει μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό, ο ρόλος του πατέρα είναι καθοριστικός, αφού το νεογνό «μαθαίνει» στην παρουσία του και ξεκινάει ο συναισθηματικός δεσμός τους. Επιπλέον, η ενασχόληση του πατέρα με το βρέφος, βοηθάει τη μητέρα να ξεκουραστεί, να βρει χρόνο για τον εαυτό της και κατά συνέπεια να μην ξεχνάει το ρόλο της συζύγου και της συντρόφου.

Εάν νιώθετε ασυνήθιστα τις πρώτες ημέρες με ένα μωρό στο σπίτι, σας παρατίθενται κάποιες ιδέες για ασφαλείς δραστηριότητες με το καινούριο μέλος της οικογένειας σας: 

 1. Κοιτάξτε το στα μάτια με αγάπη και μιλήστε του με απλά και τρυφερά λόγια.
 2. Ενεργοποιήστε τις αισθήσεις σας: μυρίστε το, χαϊδέψτε το, φιλήστε το.
 3. Φροντίστε το μωρό σας, όπως την ώρα της αλλαγής της πάνας, την ώρα του χαλαρωτικού μπάνιου στο τέλος της ημέρας ή κάντε του μασάζ με ένα βρεφικό έλαιο.
 4. Κάντε μία βόλτα με το καρότσι ή το μάρσιπο. Στην επιστροφή αγοράστε και ένα λουλούδι για τη μαμά.
 5. Πάρτε το αγκαλιά σε κάθε ευκαιρία.
 6. Τοποθετήστε το βρέφος πάνω στο γυμνό σας δέρμα και νανουρίστε το με χάδια μέχρι να κοιμηθεί.

Για να βοηθήσετε την σύντροφο σας και να περνάτε πιο ευχάριστα όλοι μαζί, μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω:

 1. Βγείτε βόλτα μαζί της και με το μωρό. Ένας σύντομος περίπατος, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός στην πεπιεσμένη ρουτίνα των πρώτων ημερών.
 2. Γίνετε λίγο πιο συγκαταβατικός και κατανοητικός απέναντι στη σύντροφό σας.
 3. Κοιτάξτε την με θαυμασμό την ώρα που θηλάζει το μωρό σας. Δεν είναι εύκολο για εκείνη και αναζητά την επιβράβευση σας, ακόμη και αν δεν σας το πει ποτέ.
 4. Αγκαλιάστε την, χαϊδέψτε την, μιλήστε της με ηρεμία.
 5. Ακόμα και αν δεν αντέχει άλλο να την αγγίζουν, μην το πάρετε προσωπικά. Το μωρό την αγγίζει ήδη πάρα πολύ. Διακριτικά τονίστε της ότι είστε στο πλευρό της και ότι την καταλαβαίνετε. 
 6. Το πιο σημαντικό: ακούστε την χωρίς να τη διακόπτετε και χωρίς να αισθάνεστε ένοχοι για τις ημέρες που απλά είναι λίγο πιο δύσκολες.

Με την αγάπη, όλα βρίσκουν τον δρόμο τους.

Το ταξίδι της γονεικότητας είναι πάντοτε μοναδικό και απολαυστικό.