Κατάθλιψη και Διαταραχές Προσωπικότητας

Κατηγορία: ΨυχοπαθολογίαΔημοσιεύθηκε στις

Η Κατάθλιψη είναι μια διαταραχή που συχνά συνυπάρχει με διαταραχές προσωπικότητας, με αποτέλεσμα η εικόνα να γίνεται θολή ως προς τη διάγνωση αρχικά και την αντιμετώπιση σε δεύτερο χρόνο. Σε κάθε διαταραχή προσωπικότητας, όταν εμφανίζεται καταθλιπτικό επεισόδιο, οι εκδηλώσεις μπορεί να διαφοροποιούνται, όμως ο κίνδυνος αυτοκαταστροφής είναι αυξημένος και συχνός και γι’ αυτό η διαχείριση αυτών των καταστάσεων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Στη συνέχεια, θα δούμε περιληπτικά τα χαρακτηριστικά τριών διαταραχών προσωπικότητας σε συνδυασμό με κατάθλιψη.

• Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας.

Σε αυτή τη διαταραχή υπάρχει δυσκολία στην εντόπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς τέτοιου είδους συμπτωματολογία παρατηρείται όταν οι ανάγκες τους για προσοχή, επιβεβαίωση, φροντίδα και θαυμασμό δεν καλύπτονται. Συχνά όμως η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν και να χρειάζεται παρέμβαση. Το δύσκολο είναι να τεθεί η διάγνωση καθώς τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή υποκρίνονται καλά στον εργασιακό χώρο και στις κοινωνικές συναναστροφές, αλλά δυσκολεύονται στον οικείο τους χώρο. Εύκολα κάποιος μπορεί να μην προσέξει ή να υποεκτιμήσει τα σημεία της κατάθλιψης και το άτομο να μην οδηγηθεί σε θεραπεία. Η Ναρκισσιστική Διαταραχή είναι από εκείνες τις διαταραχές που στα πλαίσια συννόσησης με κατάθλιψη και δεδομένων των συνθηκών όταν δηλ. το άτομο νιώσει ότι απειλείται η φήμη ,η καριέρα του, το κοινωνικό του status, μπορεί να οδηγηθεί σε αυτοκαταστροφική ή ακόμη και σ’ ετεροκαταστροφική συμπεριφορά. Να σημειώσουμε ότι συνήθως ένα τέτοιο άτομο δε θ’ απειλήσει ή προειδοποιήσει, αλλά θα οδηγηθεί στην πράξη.

• Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας.

Σε αυτή τη διαταραχή η καταθλιπτικού τύπου διάθεση είναι αρκετά συχνή και ορισμένοι τη βιώνουν ακόμη και καθημερινά. Η δυσκολία σε αυτήν την περίπτωση έγκειται στο γεγονός ότι το περιβάλλον του ατόμου, λόγω της συχνότητας έκφρασης τέτοιων συμπτωμάτων, υποεκτιμά συχνά την κατάσταση. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ανησυχία από μέρους του ατόμου και μια διαρκή προσπάθεια να πείσει τους γύρω του ότι τα πράγματα δεν είναι καλά, με αποτέλεσμα να προβαίνει συχνά σε απειλές ή ακόμη και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Τέτοιου είδους συμπεριφορές εκδηλώνονται με ποικίλους τρόπους όπως ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, κατάχρηση αλκοόλ/ουσιών, τζόγος, αυτοτραυματισμοί, επεισόδια υπερφαγίας και απόπειρες αυτοκαταστροφής. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε απόπειρα αξιολογείται σοβαρά και χρήζει έγκαιρης και δραστικής παρέμβασης.

• Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας.

Σε αυτή τη διαταραχή Προσωπικότητας τίθεται με μεγάλη δυσκολία η διάγνωση της κατάθλιψης ( εκτός αν το ίδιο το άτομο επιθυμεί να εκφράσει τη δυσκολία του) καθώς τα άτομα αυτά όντας συνηθισμένα να ‘’μεταμφιέζουν’’ τα συναισθήματά τους, πολύ συχνά εξαπατούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Συχνά, προκειμένου να ‘’ισορροπήσουν’’ τη θλίψη τους, καταφεύγουν σε παραβατικού και σεξουαλικού τύπου συμπεριφορές, κάτι που τους είναι οικείο. Εν τούτοις, σε αυτή την περίπτωση τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορεί να είναι πολύ πιο έντονες και συχνές. Όταν και αυτό δεν πηγαίνει καλά και δεν τους προσφέρει την αναμενόμενη ανακούφιση, απομονώνονται. Σε αυτή τη διαταραχή προσωπικότητας, η ετεροκαταστροφική συμπεριφορά είναι πολύ συχνή προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους, όμως παρατηρείται και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά-σπανιότερα βέβαια-, ιδίως μετά από πράξεις βίας προς άλλους.