Προεμμηνορρυσιακή Δυσφορική Διαταραχή (ΠΔΔ)- τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Κατηγορία: ΨυχοπαθολογίαΔημοσιεύθηκε στις

Προεμμηνορρυσιακό Σύνδρομο

Η προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (εν συντομία θα αναφερόμαστε σ’ αυτήν ως ΠΔΔ), αποτελεί μια υποκατηγορία των συμπτωμάτων του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου (ΠΣ) που όμως όπως θα δούμε παρακάτω, συνιστούν διαταραχή. Ας δούμε λοιπόν καταρχήν, τι είναι το σύνδρομο αυτό.

Ο καταμήνιος γυναικείος κύκλος λίγο πριν την έμμηνο ρύση, περνάει στην ωχρινική φάση (τελευταία εβδομάδα περίπου σε κύκλο 28 ημερών). Κατά τη φάση αυτήν πολλές γυναίκες επηρεάζονται τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, εξαιτίας της απότομης μεταβολής των ορμονών. Συχνά συμπτώματα του ΠΣ είναι η αϋπνία ή αντίθετα η υπερβολική υπνηλία, το αίσθημα κόπωσης, η συναισθηματική αστάθεια, η κατακράτηση υγρών και η γενικότερη αύξηση του βάρους, η υπερφαγία ( κυρίως αμυλούχων τροφών και σακχάρων), οι μυϊκοί πόνοι, η μειωμένη συγκέντρωση, καθώς και η ανησυχία κι η ευερεθιστότητα που μπορεί να συνοδεύονται συχνά κι από άγχος και να καταλήγουν σε κρίσεις κλάματος. Τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται συνήθως σύντομα μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ενώ η συχνότητά τους αφορά σε ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.

Διάγνωση ΠΔΔ

Η ΠΔΔ από την άλλη, αφορά μόνο σε ένα 4% των γυναικών κι εστιάζει κυρίως στα συναισθηματικά συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, τα οποία εμφανίζονται σε τόσο έντονο βαθμό ώστε να συνιστούν πλέον διαταραχή.

Συγκεκριμένα λοιπόν για να τεθεί η διάγνωση της ΠΔΔ, θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω:

  1.  Έντονα δυσφορικά συναισθηματικά συμπτώματα κατά την ωχρινική φάση του κύκλου, στο βαθμό που να προκαλούν διαταραχή στην καθημερινή λειτουργικότητα στο σπίτι, στη δουλειά και στις κοινωνικές σχέσεις (για παράδειγμα πολλές γυναίκες σε αυτή τη φάση «κλείνονται» στο σπίτι κι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εργασία τους).
  2. Τα συμπτώματα αυτά υφίενται εντός των πρώτων ημερών του κύκλου ( έλευση της περιόδου) και είναι παρόντα κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ωχρινικής φάσης ( δηλαδή κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εβδομάδας).
  3. Εξακολούθηση των συμπτωμάτων αυτών σε τουλάχιστον 2 συνεχόμενους κύκλους.
  4. Τέλος, θα πρέπει να έχει αποκλειστεί η πιθανότητα τα συμπτώματα να αφορούν σε κάποια άλλη διαταραχή, όπως κατάθλιψη, αγχώδης διαταραχή, συναισθηματική διαταραχή, κλπ, η οποία να εντείνεται προεμμηνορρυσιακά.

Θεραπεία ΠΔΔ

Σε αντίθεση με το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το οποίο δεν χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης, η ΠΔΔ μπορεί να διαταράξει έντονα την καθημερινότητα της γυναίκας και γι’ αυτό το λόγο χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Οι διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνη Ε και Βιτ.6, ορμονικά σκευάσματα, αντισυλληπτικά, ηρεμιστικά φάρμακα (του τύπου των βενζοδιαζεπινών), καθώς και κάποια αντικαταθλιπτικά σκευάσματα (ειδικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και σπανιότερα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά), τα οποία χορηγούνται στην τελευταία φάση του κύκλου. Επίσης αυξημένη αποτελεσματικότητα, εμφανίζουν οι διάφορες ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις, ενώ οφέλη εμφανίζονται και από τη σωματική άσκηση.

Υποδιάγνωση

Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ, ότι η συγκεκριμένη διαταραχή συχνά υποδιαγιγνώσκεται, καθώς αποδίδεται λανθασμένα στα συνήθη συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου ή στην «ιδιαίτερη» προσωπικότητα κάθε γυναίκας. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται συχνά ντροπή και η γυναίκα θεωρεί αυτονόητο ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα έντονα αυτά δυσφορικά συμπτώματα, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.

Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρξει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη διαταραχή τόσο σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που έρχονται σε επαφή με γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας (γυναικολόγοι, ενδοκρινολόγοι, παθολόγοι, κλπ), όσο και στις ίδιες τις γυναίκες, προκειμένου να μιλήσουν γι’ αυτό που τις προβληματίζει και να αναζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια.

Δήμητρα Γοργόλη, Ψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια