Ενσυναίσθηση: Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις κάποιον να νιώσει καλύτερα

Η ενσυναίσθηση (empathy) θεωρείται βασικό συστατικό στοιχείο μιας επιτυχημένης θεραπευτικής σχέσης. Αρκετοί μελετητές και ψυχολόγοι έχουν αναφερθεί σε αυτή ως τη σημαντικότερη ίσως δεξιότητα που θα πρέπει να έχει ένας θεραπευτής, για να μπορεί να κατανοήσει τον πελάτη του, να δημιουργήσει ένα κλίμα αποδοχής και εμπιστοσύνης και για να συμβάλλει στη θετική έκβαση του αποτελέσματος.

Η ενσυναίσθηση όμως, ως δεξιότητα έχει επίσης σημαντική εφαρμογή σε κάθε ανθρώπινη σχέση και διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ατόμων.

Τι είναι λοιπόν η ενσυναίσθηση;

Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου, να βλέπουμε τον κόσμο από τα δικά του ματιά και να μπορούμε να κατανοήσουμε πώς εκείνος νιώθει. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι αποφεύγουμε να πάρουμε θέση, να κρίνουμε ή ακόμα και να παρηγορήσουμε τον συνομιλητή μας, τακτικές οι οποίες αποδεικνύονται ελάχιστα βοηθητικές. Αντιθέτως, συχνά απομακρύνουν, δημιουργώντας μια απόσταση ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέλη, καθώς βάζουν τον δέκτη τους σε κατάσταση άμυνας ή δυσφορίας, εφόσον νιώθει ότι δεν κατανοούμε τα συναισθήματα και μειώνουμε τη σημασία τους. Για παράδειγμα, προσπαθώντας να παρηγορήσουμε κάποιον, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας το πρόβλημα του, μια πιθανή δική του σκέψη θα ήταν “καλά τα λες, αλλά δεν είσαι εσύ αυτός που περνάει αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή”.

Δείχνοντας ενσυναίσθηση, τις περισσότερες φορές ίσως δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Με τη στάση του σώματος μας, τις εκφράσεις του προσώπου μας, την απλή παρουσία μας, μπορούμε να είμαστε περισσότερο υποστηρικτικοί. Όπως αναφέρεται και στο βίντεο “rarely can a response make something better, what makes something better is connection”. Το να δώσουμε μια απάντηση, σπάνια καλυτερεύει τα πράγματα, αυτό που κάνει τα πράγματα συνήθως καλύτερα είναι η συναισθηματική σύνδεση που δημιουργείται ανάμεσα σε εμάς και τον συνομιλητή μας. Όταν κάποιος νιώθει ότι εισακούεται χωρίς κριτική και ότι γίνεται κατανοητός, ανακουφίζεται, νιώθει λιγότερη μοναξιά καθώς αισθάνεται ότι έχει ένα σύμμαχο απέναντι στο πρόβλημα. Ένα σύμμαχο ο οποίος δε θα του βρει λύση αλλά θα τον κατανοήσει και θα τον στηρίξει συναισθηματικά.

Στο βίντεο που ακολουθεί περιγράφεται με εξαιρετικό τρόπο το πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση, καθώς τα συχνά λάθη στα οποία πέφτουμε κατά την προσπάθεια μας να κάνουμε κάποιον να νιώσει καλύτερα.

Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη