Τι βλέπεις όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη;

Το παρακάτω απόσπασμα προέρχεται από μια Γαλλική δραματική ταινία φαντασίας του 2005. Μέσα σε λίγα λεπτά θα λέγαμε ότι συμπυκνώνει όλη την θεραπευτική πορεία ενός ανθρώπου, ο οποίος φαίνεται να δυσκολεύεται να αποδεχτεί τον εαυτό του και την εικόνα του, καθώς κανένας στο παρελθόν δεν του έχει δώσει αγάπη, ώστε να νιώσει ασφαλής.

Στο συγκεκριμένο βίντεο παρατηρούμε μια όμορφη γυναίκα να ενθαρρύνει έναν άντρα να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να εντοπίσει τα θετικά στοιχεία που βλέπει σε αυτόν. Ο άντρας στην αρχή δυσκολεύεται να δει οτιδήποτε άλλο εκτός από την όμορφη γυναίκα, σταδιακά όμως μέσα από την υποστήριξη αυτής, φαίνεται να εντοπίζει αρκετά θετικά στοιχεία και να καταφέρνει στο τέλος να πει στον εαυτό του “σ αγαπώ”.

Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας δημιουργείται σε ένα σημαντικό βαθμό μέσα από τη σχέση με τους γύρω μας. Συγκεκριμένα οι άνθρωποι με τους οποίους αναπτύσσουμε στενούς συναισθηματικούς δεσμούς, κατά κανόνα οι γονείς μας, αποτελούν τον καθρέφτη μας καθώς μεγαλώνουμε. Η αγάπη που θα πάρουμε, η εκτίμηση, η αποδοχή ή αντίστοιχα η απόρριψη είναι ένα μήνυμα προς εμάς για την αξία μας ως άτομα, ως παιδιά και αργότερα ως ενήλικοι. Ζώντας σε ένα ασφαλές περιβάλλον αποδοχής, όπου οι σωματικές αλλά και οι συναισθηματικές μας ανάγκες καλύπτονται και όπου απολαμβάνουμε σεβασμό και κατανόηση, αρχίζουμε και εμείς να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ξεχωριστή οντότητα, με αξίες και θετικά στοιχεία, τα οποία μας καθιστούν άξιους να αγαπηθούμε. Αντίθετα, μεγαλώνοντας σε ένα απορριπτικό περιβάλλον, όπου κυριαρχεί η βία, η παραμέληση των αναγκών, η ματαίωση και η απογοήτευση, αναπτύσσουμε μια αρνητική εικόνα εαυτού, ενοχική σχεδόν, πιστεύοντας ότι εμείς δεν είμαστε άξιοι και καλοί για να λάβουμε αγάπη, αλλά ούτε και να δώσουμε.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η σχέση που χτίζεται ανάμεσα στον θεραπευτή και το θεραπευόμενο λειτουργεί επανορθωτικά. Ο θεραπευτής γίνεται ο καθρέφτης του θεραπευόμενου, μέσα στον οποίο εκείνος μπορεί να βρει την αποδοχή και την κατανόηση, να δει την αντανάκλαση του και να εντοπίσει τα θετικά στοιχεία του εαυτού του, μαθαίνοντας να τον αγαπάει από την αρχή. Ταυτόχρονα, νιώθοντας ασφάλεια ο θεραπεύομενος έχει την ευκαιρία να επεξεργαστεί τραυματικά βιώματα και να εγκαθιδρύσει νέες θετικές πεποιθήσεις, τις οποίες θα κρατήσει ως εφόδια για την αντιμετώπιση μελλοντικών αρνητικών εμπειριών. Όπως ακριβώς και στο βίντεο, η αλλαγή έρχεται σταδιακά και με δυσκολία, όμως στο τέλος λειτουργεί ανακουφιστικά, δίνοντας νέα προοπτική στο μέλλον αλλά και στις σχέσεις του θεραπευόμενου.

Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

Ιωάννα Κούρια Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπεύτρια - Τραυματοθεραπεύτρια

Βιογραφικό του συντάκτη και υποβολή ερωτήσεων

Άρθρα του συντάκτη